Е-вести/E-news
Click on poster for more info.
Распоред Богослужења за Недељу 4. по Духовима:

Среда, 27. јун - Вечерње 18ч
Четвртак, 28. јун - Видовдан - Литургија у 9 ујутру
Субота, 30. јун - Вечерње - 18ч
Литургија недељом је у редовно време у 9 ујутру.

Schedule of Services for 4th Sunday after Pentecost:

Wednesday, June 27th - Vespers 6pm
Thursday, June 28th - Vidovdan - Liturgy at 9am
Saturday, June 30th - Vespers - 6 pm
Every Sunday Liturgy is served at 9 am.
Partial Schoolarship for Shadeland Camp
Dear parishioners,

The Kolo Board is very pleased to once again provide partial scholarships for children that are interested in attending the St. Sava Camp at Shadeland, Pennsylvania. The link is provided below:If your child is interested in attending either of these events, please have them write a paragraph as to why they would like to attend and send that to Sylvia Bartel at  sylvia_bartel@dfci.harvard.edu  no later then June 29th.
Кошење траве
Lawn mowing - help needed
Драги парохијани,

Уколико имате мало слободног времена суботом ујутру (некад и петак), од сада па до краја септембра, и уколико сте вољни да нам помогнете са кошењем траве у црквеном дворишту, молимо вас да погледате приложен Sign Up Genius календар  ОВДЕ , и изабарете датум који вама одговара. Молимо вас да оставите ваше податке (телефон или емејл адресу) да вас можемо контактирати у случају да временске (не)прилике не иду у нашу корист. Уколико неки датум остане непопуњен то не значи да нећемо косити траву, већ да ће о. Александар то сам радити. За сва додатна питања, можете се јавити оцу Александру електронском поштом на  fatheraco@stsavaboston.org .Dear parishioners,

In order to maintain beautiful church property, we have to ask for your help. If you have any free time on Saturday mornings (some Fridays too), from now until September, and are willing to help mow the grass in church yard, please sign up  HERE , using our Sign Up Genius calendar. In case some slots remain empty, that means Father Aleksandar will have to do all the work by himself, so we kindly ask you for your consideration. For further questions, you can contact father Aleksandar at fatheraco@stsavaboston.org Thank you!
ИСЦЕЉЕЊЕ СЛУГЕ КАПЕТАНОВОГ

"(А) кад уђе * у Капернаум, приступи му капетан молећи га и говорећи: Господе! слуга мој лежи дома одузет, и срашно се мучи. А Исус му рече: Ја ћу доћи и исцелићу га. И капетан одговори и рече: Господе! Нисам достојан да под кров мој уђеш; него само реци реч, и оздравиће слуга мој. Јер и ја сам човек под влашћу, и имам под собом војнике, па рекнем једноме: иди, и иде; и другом: дођи, и дође; и слуги своме: учини то, и учини. А кад чу Исус, задиви се и рече онима што иду за њим: Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох. А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исаком и Јаковом у царству небеском: А синови царства биће изгнани у таму најкрајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба. А капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час." (Мт.8,5-13).
* Исус

Човек је најближи Богу када му је вера најјача, мисли најчистије и осећања најплеменитија. Човек стоји пред Богом онако како верује, како мисли и осећа, како се понаша и према људима око себе и према самоме себи. И супротно, човек је далеко од Бога када је срцем и душом далеко од самога себе и од својих ближњих.
Данашње јеванђеље нам описује један догађај који је открио здравље у болесних и болест у здравих, веру у незнабожаца и неверство у оних који су себе хвалисаво називали изабраним и правоверним. Као херувимски мач је ова поука оштра, као сунце јасна и као планинско цвеће свежа. Да нас застраши својом оштрином; да нас просвети својом јасноћом, и да нас освежи у нашој духовној немарности.
"А кад уђе у Капернаум, приступи к Њему капетан молећи Га. И говорећи: Господе! Слуга мој лежи дома узет, и мучи се врло. А Исус му рече: Ја ћу доћи и исцелићу га." (Мт.8,5-7).
Када Бог ради неки посао, браћо и сестре, он га ради тако да од тога посла не буде само једна корист, него многа. Христос је хтео да овај догађај многоструко искористи: да исцели болесника, да искаже велику веру капетанову, да укори Јевреје због неверовања, и да искаже једно крупно пророчанство о Царству: о онима који мисле за себе поуздано да ће ући у то Царство, а неће ући, и о онима који мисле да неће, а ући ће.
"И капетан одговори и рече: Господе! Нисам достојан да под кров мој уђеш; него само реци реч, и оздравиће слуга мој." (Мт.8,9).
"Реч Божја је јака као живот, оштра као мач и страшна као бич". Господ наређује животу: иди у то и то биће, и живот иде; врати се, и живот се враћа. Он шаље живот, Он попушта смрт и болести, Он лечи и Он васкрсава. Од Његове се речи повијају ангелске војске као пламен од јаког ветра. "Он рече, и постаде; Он заповеди, и показа се" (Пс.33,9). Нико не може његовој сили одолети, нити се што сме Његовој речи противити. "Никада човек није тако говорио као овај човек" (Јн.7,46). Јер Он није говорио као потчињен, него као господар, "као онај који власт има" (Мт.7,29). Као таквога је Њега капетан и замолио: "Само реци реч и оздравиће слуга мој! " (Мт.8,9).
Отерати болест са узетог младића, то је дело које не могу извршити сви смртни људи на земљи; но то је мало дело за Христа. За овакво дело он се не мора трудити и иђи у кућу капетанову; не мора ни видети болесника; не мора га ни за руку узети и подици.
Ето, такво је било капетаново мисљење о Христу, и таква вера његова у Христа.
"А кад чу Исус, задиви се и рече онима што иду за Њим: Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох." (Мт.8,10).
Ваистину, браћо и сестре, ништа у овоме свету није достојно толиког дивљења као велика вера у човека. То је највећа и најкраснија ствар на земљи. Јер кроз веру роб постаје слободан, најамник постаје син Божји, смртан човек постаје бесмртан. Кад је праведни Јов лежао у гноју и ранама на пепелу целог свог богатства и све своје деце, његова вера у Бога је остала непоколебана. У гнојним ранама, он је узвикивао: "И ако се ова кожа моја и распадне, опет ћу у телу свом видети Бога; ја исти видећу га и очи моје гледаће га" (Јов.19,26-27).
Подстакнут капетановом вером, а гледајући својим духом до крајева времена, Господ Исус Христос исказује једно пророчанство, жалосно за Јевреје а радосно за народе незнабожачке: "А кажем вам," говори Он, "А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исаком и Јаковом у царству небеском: А синови царства биће изгнани у таму најкрајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба."
Ово се пророчанство и до сада увелико обистинило, а и дан-данас се обистињава. Многи народи који нису знали за Бога примили су веру Христову, а синови царства, то јест Јевреји, којима је царство најпре и понуђено било, остали су упорни у свом неверовању у Христа све до данас. Зато су, мимо све остале народе, били расејани по целоме свету, отерани са свог огњишта, презрени и омрзнути од других народа; тако је њихов живот већ овде на земљи постао тама најкрајња, плач и шкргут зуба. А у ономе свету биће за бесмртном трпезом њихових праотаца, Аврама, Исака и Јакова, много више људи са свих страна света, од свих раса и свих језика, него њих Јевреја. Тако изабрани постају неизабрани а неизабрани изабрани, и први бивају последњи а последњи први.
"А капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час." (Мт.8,13).
Пошто је изрекао пророчанство, онда чини чудо. Као да хоће тим чудом не само да награди веру капетанову, него и да потврди Своје велико пророчанство. Рече, и слуга оздрави. Исто као што и при првом стварању Бог рече и би, тако и сада при новом стварању Господ само рече реч - и би тако. Узет човек, кога цела царевина римска не би могла спасти, на једну божанску реч Спаситељеву устаје, и бива здрав. Ни лекови ни мелеми не лече, браћо и сестре, него Бог лечи. Бог лечи или непосредно својом речју, или посредно преко лекова и мелема - а према мањој или већој вери болесника. Без силе Божје и речи његове, нема тог лека ни за какву болест у целом пространом свету који би могао одагнати болест и вратити здравље.
Размислимо добро о свему овоме и негујмо чврсту, непоколебљиву веру у душама својим. Чистимо своја тела постом, душе своје молитвом, живот свој јеванђелским врлинама. Само тако ћемо бити способни да чујемо реч Божју, која живот даје и исцељује сваку болест и недуг.
Слава нека је живоме Богу за његова безбројна исцељења верних, својом моћном речју, и у прошлости и у садашњости.
Поклонимо се његовој светој и свемоћној речи, којом Он ствара ново, лечи болне, уздиже пале, прославља презрене, утврђује верне и обраћа неверне, а све кроз Исуса Христа, Сина Јединородног, Господа и Спаса нашег, а силом Духа Светог.
Поклонимо се заједно са војскама ангелским и светитељским Оцу и Сину и Светоме Духу - Тројици једнобитној и нераздељној, сада и навек, кроза све време и сву вечност. Амин.
Matthew 8:5-13

And when Jesus was entered into Capernaum, there came unto Him a centurion, beseeching Him, And saying, Lord, my servant lieth at home sick of the palsy, grievously tormented. And Jesus saith unto him, I will come and heal him. The centurion answered and said, Lord, I am not worthy that thou shouldest come under my roof: but speak the word only, and my servant shall be healed. For I am a man under authority, having soldiers under me: and I say to this man, Go, and he goeth; and to another, Come, and he cometh; and to my servant, Do this, and he doeth it. When Jesus heard it, He marvelled, and said to them that followed, Verily I say unto you, I have not found so great faith, no, not in Israel. And I say unto you, That many shall come from the east and west, and shall sit down with Abraham, and Isaac, and Jacob, in the kingdom of heaven. But the children of the kingdom shall be cast out into outer darkness: there shall be weeping and gnashing of teeth. And Jesus said unto the centurion, Go thy way; and as thou hast believed, so be it done unto thee. And his servant was healed in the selfsame hour. (KJV)
617-674-4035
  Fr. Aleksandar Vlajkovic -  fatheraco@stsavaboston.org
Christopher Tehlirian -  president@stsavaboston.org
Stanislava Ristanovic -  parishoffice@stsavaboston.org