Е-вести/E-news
Распоред Богослужења за Недељу Педесетнице:

Недеља, 27. мај -  Силазак Светога Духа на Апостоле - Духови -Литургија у 9 ујутру
Понедељак, 28.мај -  Духовски понедељак  - Литургија у 9 ујутру
Уторак, 29.мај -  Духовски уторак  - Литургија у 9 ујутру
Субота, 2. јун - Вечерње - 18ч
Литургија недељом је у редовно време у 9 ујутру.

Седмица после Духова је трапава седмица, и не пости се у среду и петак.

Schedule of Services for Pentecost week:

Sunday, May 27th -  Pentecost - Liturgy at 9 am
Monday, May 28th -  Pentecost Monday  - Liturgy at 9 am
Tuesday, May 29th -  Pentecost Tuesday  - Liturgy at 9 am
Saturday, June 2nd - Vespers - 6 pm
Every Sunday Liturgy is served at 9 am.

We do not fast week after Pentecost.
Кошење траве
Lawn mowing - help needed
Драги парохијани,

Уколико имате мало слободног времена суботом ујутру (некад и петак), од сада па до краја септембра, и уколико сте вољни да нам помогнете са кошењем траве у црквеном дворишту, молимо вас да погледате приложен Sign Up Genius календар ОВДЕ , и изабарете датум који вама одговара. Молимо вас да оставите ваше податке (телефон или емејл адресу) да вас можемо контактирати у случају да временске (не)прилике не иду у нашу корист. Уколико неки датум остане непопуњен то не значи да нећемо косити траву, већ да ће о. Александар то сам радити. За сва додатна питања, можете се јавити оцу Александру електронском поштом на  fatheraco@stsavaboston.org .Dear parishioners,

In order to maintain beautiful church property, we have to ask for your help. If you have any free time on Saturday mornings (some Fridays too), from now until September, and are willing to help mow the grass in church yard, please sign up HERE , using our Sign Up Genius calendar. In case some slots remain empty, that means Father Aleksandar will have to do all the work by himself, so we kindly ask you for your consideration. For further questions, you can contact father Aleksandar at   fatheraco@stsavaboston.org . Thank you!
Представа "Професионалац"
Драги пријатељи,
Позивамо вас на представу "Професионалац" Душана Ковачевића у петак, 1.јуна, 2018., у 19ч у сали Храма Светог Саве у Кембриџу (41 Alewife Brook Parkway, Cambridge MA).
Улоге тумаче: Милош Бјелица, Јанко Јанковић, Марина Лажетић и Милош Трумић.
Улаз је слободан, добровољни прилози су добродошли. Сав приход од прилога биће употребљен за помоћ овим младим уметницима.
Надамо се да ћете доћи да заједно уживамо у овој представи.

Срдачан поздрав,

Милош Бјелица
Приредба
Sunday School Recital
Драги парохијани,

У недељу,  10.јуна   , позивамо вас на Свету Литургију у 9 часова. После недељног ручка вас позивамо на  годишњу приредбу ђака Недељне школе   поводом завршетка школске године, са почетком у  12 часова   . Надамо се да ћете нам се придружити у што већем броју да подржимо наше најмлађе парохијане и да заједно прославимо њихов успех. Све честитке нашим ђацима, родитељима и учитељима на још једној успешној школској години.


Dear Parishioners,

Please join us for Liturgy on Sunday,  June 10th   , at 9 am. Followed by our luncheon, we will have our  Sunday School Year End Recital   at noon   . Please join is in celebrating our students and youngest parishioners. Congratulations to our students, parents and teachers on another very successful year!
We look forward to seeing you!
ДУХОВИ, Тројицa, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве; а празнује се 50. дан после хришћанске Пасхе (Васкрса), па се зове и Педесетница (грч. Πεντηκοστή). Овај хришћански празник одговара јеврејском празнику Педесетнице, који се светковао као Празник седмица (недеља) или Празник жетви (2 Мој 34,32), исто у 50. дан после Пасхе. У хришћанској Цркви на Педесетницу светкује се спомен на Силазак Светог Духа на Апостоле.
У педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: "И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују." (Дaп 2,1-4) Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Светога духа одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку
ПЕДЕСЕТНИЦА (грч. Πεντηκοστή), у Јудаизму педесети дан после Пасхе, или Празник седмица (2 Мој 34,22), или Празник жетве (2 Мој 23,16), или Дан првих плодова (4 Мој 28, 26). Према рабинском тумачењу у позном јудејству, на Педесетницу се славио и спомен на примање Синајског законодавства, за шта нема библијског основа. Од 16. нисана (март-април) обрачунавано је седам недеља, и следећи или 50. дан био је дан Педесетнице, који је падао 6. сивана - негде крајем маја (2 Мој 23,16; 34,22; 3 Мој 23,15-22, 4 Мој 28). У време овог јеврејског празника у Јерусалимском храму, поред молитава и жртвоприношења, читани су одређени одељци из Мојсијевог закона и из других свештених књига (касније и из Талмуда). Као и на Пасху и на Празник сјеница, и на Педесетницу сви одрасли Јевреји мушкарци били су обавезни да походе Храм у Јерусалиму.
Педесетница је била јеврејски дан молитве и народу се нарочито налагало да се тада радује пред Господом, са својим укућанима, својим слугама, левитом у своме месту, а туђин (дошљак), сирота или удовица "на месту које изабере Господ Бог твој да онде настани име своје." (5 Мој 16,9-12). Нарочита црта празновања био је принос два квасна хлеба испечена од новог пшеничног брашна (првина жетве). С њима су приношена два јагњета као жртва измирења, и све то је уздизано пред Господа и давано свештеницима; будући да су хлебови били квасни, нису могли да буду принесени на олтару (жртвенику). Друге жртве су биле као жртва паљеница: теле, два овна и седам јагањаца "са даровима својим и наљевима својим (жртва од пића)" и јарац као жртва за Грех (3 Мој 23,17-19).
Све до приношења пентекостних хлебова, плодови жетве се нису смели јести, нити су се могле приносити друге првине. Цела свечаност је достизала врхунац у посвећивању жетве Богу као дародавцу, и коме су и земља и народ били свети, а што је започињало приносом пшеничног снопа на Пасху. Интервал између ова два празника сматран је верском сезоном. Само празновање Педесетнице у Библији се помиње само на једном месту (2 Дн 8,13). Педесетница је једини од три велика празника који се не помиње као спомен на догађаје из јеврејске историје; али такав значај пронађен је у чињеници да је закон дат на Синају 50. дана после избављења из Египта (уп. 2 Мој 12 и 19). Приликом изласка народ је принет Богу као живе првине (први плодови); на Синају је довршено њихово посвећивање Њему као народа.
Праобразни смисао Педесетнице је очигледан у догађајима дана Педесетнице забележеним у Делима апостолским (Дaп 2). Управо као што је јављање Бога на Синају био рођендан јеврејског народа, тако је и новозаветна Педесетница (или Духови) била рођендан хришћанске Цркве.
То је један од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена (Дап 2,1-22). Богослужења на Педесетницу одликују се вечерњом службом, која се обавља у наставку Литургије, као спомен на то што су се Апостоли одмах разишли по свету да проповедају; на њој се читају молитве Св. Василија Великог; у њима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас он све удостоји небеског Царства. На овај празник, богословски назван и Тројице, јер се појавило и физички Tpeћe Лице Свете Тројице - Свети Дух, Православна Црква украшава храмове, у које се уноси зелена трава, а у време старе Цркве зеленило се уносило и у куће (Св. Григорије Богослов, Проповед 44).
Овај обичај је прешао у хришћанску Цркву из Јудејске цркве, где су се у славу примања Синајског законодавства, које је дато под ведрим небом, украшавале синагога и куће гранчицама; ова симболика је израз благодарности Богу. Богослужење новозаветне Цркве изванредно одражава везу ова два истоимена празника у Старом и Новом Израиљу, с тим што је у средишту хришћанског литургијског песничког опуса догађај у Јерусалиму, а старозаветни празник одлична позадина - праслика.
Као што је јављање Бога на Синају био рођендан јеврејског народа, тако је и Силазак Светог Духа на Апостоле рођендан хришћанске Цркве - истог дана, после проповеди Св. Петра, обраћено је три хиљаде верујућих (ДАп 2,4). За догађај Педесетнице уско је везан доживљај глосолалије, говор непознатим језицима, или разумевање страних језика.
У Црквеној иконографији, Силазак Светог Духа представљен је верном сликом како Апостоли седе са стране, са упражњеним местом на челу (то место је за Господа Христа, који се десет дана раније вазнео на небо).
Исус Христос је једном приликом ο јеврејском празнику Педесетнице гледао како се излива вино и вода, коју су Јевреји захватали са Силоамског бунара, и узвикнуо: "Ко је жедан нека дође κ мени да пије!", чиме је хтео да каже: Силоамске воде нестаће; жртвеник ће пропасти па и храма нестаће, али човечија душа ће увек бити жедна воде спасења, а ту воду могу вам само Ја дати, јер сам Ја неисцрпни и вечни извор живота! Овај празник установили су још Апостоли, и он увек пада у недељу. Пошто је Бог Син обећао да ће послати Светог Духа, а Бог Отац дозволио, сва Три лица Божија учествују у том догађају.
Тог дана цркве се ките зеленим гранчицама и посипају травом. Догађај овог дана представља се на икони: скуп Апостола, а међу њима и Света Дјева Марија Богородица, и над главама сваког по један пламичак као ватрени језик. Но, може се представити и у облику три путника, кад се Бог код Мамвријског храста, јавио праоцу Авраму (1 Мој 18,1-2).
Овај празник се повезује и ca старим временима, када се славио празник жетве, радости и љубави. Десет девојака обуку се и оките лепо, па зађу од куће до куће, а међу њима је једна краљ, једна краљица, једна барјактар, а остале су дворкиње. Држећи јатагане обавијене пешкирима, играју и певају песме ο женидби, удаји, просидби, срећном састанку, радости око деце.
In the Old Testament, Pentecost was the feast that occurred fifty days after Passover. As the Passover feast celebrated the exodus of the Israelites from the slavery of Egypt, so Pentecost celebrated God's gift of the ten commandments to Moses on Mount Sinai.
In the new covenant of the Messiah, the Passover event takes on its new meaning as the celebration of Christ's death and resurrection, the "exodus" of men from this sinful world to the Kingdom of God. And in the New Testament as well, the Pentecostal feast is fulfilled and made new by the coming of the "new law," the descent of the Holy Spirit upon the disciples of Christ.

When the day of Pentecost had come, they were all together in one place. And suddenly a sound came from heaven like the rush of a mighty wind, and it filled all the house where they were sitting. And there appeared to them tongues as of fire, distributed as resting upon each one of them. And they were all filled with the Holy Spirit ...  (Acts 2:1–4).

The Holy Spirit that Christ had promised to his disciples came on the day of Pentecost (cf. Jn 14:26, 15:26; Lk 24:49; Acts 1:5). The apostles received "the power from on high," and they began to preach and bear witness to Jesus as the risen Christ, the King and the Lord. This moment has traditionally been called the birthday of the Church.
In the liturgical services of the feast of Pentecost, the coming of the Holy Spirit is celebrated together with the full revelation of the divine Trinity: Father, Son, and Holy Spirit. The fullness of the Godhead is manifested with the Spirit's coming to man, and the Church hymns celebrate this manifestation as the final act of God's self-disclosure and self-donation to the world of His creation. For this reason Pentecost Sunday is also called Trinity Day in the Orthodox tradition. Often on this day the icon of the Holy Trinity—particularly that of the three angelic figures who appeared to Abraham, the forefather of the Christian faith—is placed in the center of the church. This icon is used with the traditional Pentecostal icon, which shows the tongues of fire hovering over Mary and the Twelve Apostles, the original prototype of the Church, who are themselves sitting in unity surrounding a symbolic image of "cosmos," the world.
On Pentecost, we have the final fulfillment of the mission of Jesus Christ and the first beginning of the messianic age of the Kingdom of God mystically present in this world in the Church of the Messiah. For this reason, the fiftieth day stands as the beginning of the era which is beyond the limitations of this world, fifty being that number which stands for eternal and heavenly fulfillment in Jewish and Christian mystical piety: seven times seven, plus one.
Thus, Pentecost is called an apocalyptic day, which means the day of final revelation. It is also called an eschatological day, which means the day of the final and perfect end (in Greek eschaton means the end). For when the Messiah comes and the Lord's Day is at hand, the "last days" are inaugurated in which "God declares: ... I will pour out my Spirit upon all flesh." This is the ancient prophecy to which the Apostle Peter refers in the first sermon of the Christian Church which was preached on the first Sunday of Pentecost (Acts 2: 1 7; Joel 2: 28-32).
Once again it must be noted that the feast of Pentecost is not simply the celebration of an event which took place centuries ago. It is the celebration of what must happen and does happen to us in the Church today. We all have died and risen with the Messiah-King, and we all have received his Most Holy Spirit. We are the "temples of the Holy Spirit." God's Spirit dwells in us (Rom 8; 1 Cor 2-3, 12; 2 Cor 3; Gal 5; Eph 2-3). We, by our own membership in the Church, have received "the seal of the gift of the Holy Spirit" in the sacrament of chrismation. Pentecost has happened to us.
The Divine Liturgy of Pentecost recalls our baptism into Christ with the verse from Galatians again replacing the Thrice-Holy Hymn. Special verses from the psalms also replace the usual antiphonal psalms of the liturgy. The epistle and gospel readings tell of the Spirit's coming to men. The kontakion sings of the reversal of Babel as God unites the nations into the unity of his Spirit. The troparion proclaims the gathering of the whole universe into God's net through the work of the inspired apostles. The hymns O Heavenly King and We have seen the True Light are sung for the first time since Easter, calling the Holy Spirit to "come and abide in us", and proclaiming that "we have received the heavenly Spirit." The church building is decorated with flowers and the green leaves of the summer to show that God's divine Breath comes to renew all creation as the "life-creating Spirit." In Hebrew the word for Spirit, breath and wind is the same word, ruah.

Blessed art Thou, O Christ our God, who hast revealed the fishermen as most wise by sending down upon them the Holy Spirit: through them Thou didst draw the world into Thy net. 0 Lover of Man, Glory to Thee (Troparion).

When the Most High came down and confused the tongues, he divided the nations. But when he distributed the tongues of fire, he called all to unity. Therefore, with one voice, we glorify the All-Holy Spirit!  (Kontakion)

The Great Vespers of Pentecost evening features three long prayers at which the faithful kneel for the first time since Easter. The Monday after Pentecost is the feast of the Holy Spirit in the Orthodox Church, and the Sunday after Pentecost is the feast of All Saints. This is the logical liturgical sequence since the coming of the Holy Spirit is fulfilled in men by their becoming saints, and this is the very purpose of the creation and salvation of the world.  Thus says the Lord: Consecrate yourselves therefore, and be holy, for I your God am holy  (Lev 11:44-45, 1 Pet 1:15-16).
617-674-4035
  Fr. Aleksandar Vlajkovic - fatheraco@stsavaboston.org
Christopher Tehlirian - president@stsavaboston.org
Stanislava Ristanovic - parishoffice@stsavaboston.org