Е-вести/E-news
Распоред Богослужења за Недељу 2. по Духовима:

Субота, 16. јун - Вечерње - 18ч
Литургија недељом је у редовно време у 9 ујутру.

Schedule of Services for 2nd Sunday after Pentecost - of All Saints:

Saturday, June 16th - Vespers - 6 pm
Every Sunday Liturgy is served at 9 am.
Сутра/Tomorrow
Приредба
Sunday School Recital
Драги парохијани,

Сутра, у недељу, 10.јуна , позивамо вас на Свету Литургију у 9 часова. После недељног ручка вас позивамо на годишњу приредбу ђака Недељне школе поводом завршетка школске године, са почетком у  12 часова . Надамо се да ћете нам се придружити у што већем броју да подржимо наше најмлађе парохијане и да заједно прославимо њихов успех. Све честитке нашим ђацима, родитељима и учитељима на још једној успешној школској години.


Dear Parishioners,

Please join us for Liturgy tomorrow, on Sunday, June 10th , at 9 am. Followed by our luncheon, we will have our Sunday School Year End Recital at noon  . Please join is in celebrating our students and youngest parishioners. Congratulations to our students, parents and teachers on another very successful year!
We look forward to seeing you!
Attention
kolo-loving parishioners!
This summer's session of kolo dance classes will begin on   Sunday, June 17 , starting at 11:30 am  . No experience necessary--all are welcome. We will be going over everything from Moravac to Čačak and even Rčenica!

For more information, contact Boba Vlajkovic: 
Кошење траве
Lawn mowing   - help needed
Драги парохијани,

Уколико имате мало слободног времена суботом ујутру (некад и петак), од сада па до краја септембра, и уколико сте вољни да нам помогнете са кошењем траве у црквеном дворишту, молимо вас да погледате приложен Sign Up Genius календар  ОВДЕ , и изабарете датум који вама одговара. Молимо вас да оставите ваше податке (телефон или емејл адресу) да вас можемо контактирати у случају да временске (не)прилике не иду у нашу корист. Уколико неки датум остане непопуњен то не значи да нећемо косити траву, већ да ће о. Александар то сам радити. За сва додатна питања, можете се јавити оцу Александру електронском поштом на  fatheraco@stsavaboston.org .Dear parishioners,

In order to maintain beautiful church property, we have to ask for your help. If you have any free time on Saturday mornings (some Fridays too), from now until September, and are willing to help mow the grass in church yard, please sign up  HERE , using our Sign Up Genius calendar. In case some slots remain empty, that means Father Aleksandar will have to do all the work by himself, so we kindly ask you for your consideration. For further questions, you can contact father Aleksandar at fatheraco@stsavaboston.org .  Thank you!
Матеј 4, 18-23. Зач. 9.
Зашто толико журе људи у наше време? Да што пре виде успех свога труда. И успех долази, и пролази, и оставља за собом траг жалости. Зашто толико журе синови људски у наше време? Да што пре поберу плодове свога рада. И плодови долазе, и пролазе, и остављају за собом траг горчине. И кад дође смрт, људи наших дана умиру гледајући себе целе само у прошлости, гледају задобијене успехе заборављене, пожњевене плодове иструлеле. Са смрћу њиховом умиру и последњи трагови њихова труда и њихова рода. Они, који за њима долазе, са истом журбом сеју, са истом журбом жању и једу плодове, и са истом празнином одлазе из овог живота.
То је људски начин. Но то није Божији начин. Видећи разлику између људског и Божијег начина народ је рекао: Бог је спор и достижан. Бог је спор, но Он може бити спор за једно поколење; али Он није спор на целој линији живота свих поколења. Често у једном поколењу Он сеје, а у другом жање. И поколење, у коме Бог сеје, сматра Бог врло спорим, док поколење, у коме Он жање, сматра га врло брзим. Није ли у нашим људским пословима свака жетва бржа од орања, селидбе, плевљења, требљења и уздисајног чекања док плод сазре? Но Бог није ни брз ни спор. Он има Своју меру, и од те мере не одступа. Мрав гледа и види само свој мравињак; домаћин гледа и види целу њиву.
Да је Христос поступао по људском начину, Он не би изабрао дванаест рибара за Своје апостоле, него дванаест царева земаљских. Да је само хтео видети одмах успех Свог труда и пожети плодове Свога рада, Он је могао Својом неодољивом силом покрстити дванаест најмоћнијих царева на земљи и учинити их Својим следбеницима и апостолима. Замислите само, како би се Христос тренутно прочуо у целоме свету! Како би се брзо Његова наука распрострла по целој земљи; како би идоли од царских указа хитро ишчезли; како би се храмови незнабожачки претворили у хришћанске богомоље; како би престало клање стоке на жртву боговима, и дим од крви био замењен димом од тамјана; како би се лако установила црква Бога живога и јединога васцелом роду људском! Без икакве муке Христос би се успео тада на један једини царски престо, са кога би владао, преко дванаест покорних царева, као Својих доглавника, свим народима на земљи и целим светом од истока до запада и од севера до југа. Без икакве муке тада би и упорни Јевреји признали Цара Христа као свог очекиваног Месију и поклонили Му се.
Но, помислите, шта би било на крају крајева од таквога светскога царства, створенога на брзу руку, силом и генијем једнога човека? Било би исто што и са свима осталим светским царствима пре и после Христа. Заједно са својим оснивачем и оно би легло на самртни одар, и свет би се нашао опет на почетку, са кога је и пошао. Или, још јасније, било би што и са једним горостасним храстом, кога један див ишчупа у планини и пресади у долини. Докле див стоји уз пресађени храст и држи га својом снажном руком, дотле храст и стоји; чим се див уклони од храста, ветрови дуну и оборе храст на земљу. И људи би се скупили око палог храста и зачудили се, како тако моћан храст подлеже ветровима, док ниска лескова дрвета око храста одолеше и остадоше усправно? И људи би одмахнули главом и рекли: заиста, сигурније стоји и лакше ветровима одолева ниско лесково дрво кад лагано из семена расте, него и највећи храст, кад га дивовска рука пресади па се од њега уклони. Што год се корен једнога дрвета ниже спушта у подземну таму, то је дрво јаче, отпорније и дуготрајније.
Како је премудро, што је Христос почео из низине а не од врхова! Како је премудро, што није почео зидање Свога царства од царева него од рибара! Како је добро и спасоносно за нас, који живимо две хиљаде година после Његовог дела на земљи, што Он није видео коначни успех Свога труда нити пожњео плодове Свога рада за Свога живота! Он није хтео као див да пресади одједанпут на земљу једно горостасно дрво него је хтео да, као прост тежак, зарије семе дрвета дубоко у подземну таму, па да иде дома. Тако је и учинио. Не само до таме простих галилејских рибара, него до таме самога Ада зарио је Господ семе Дрвета Живота, и отишао. И дрво је лагано расло, врло лагано. Бесомучни ветрови су га љуљали, да га сломе али нису могли. Непријатељи су сасецали дрво до земље, али је корен пуштао све више младица; и све је упорније и брже расло што се више сасецало. Вражје силе су риле дубоко под земљом, дубље од катакомби, да корен ишчупају; али што су га више трзале, то је корен постајао све дурашнији и жиле све многобројније, и изданци све бујнији. Зато дрво Христово, усађено по Божјем а не по људском начину, и данас, после две хиљаде година, цвета и листа и доноси слатке плодове, за људе и ангеле, и блиста се у свежини и красоти као да је посађено пре једног људског века.
Да је Господ Исус поступио по људском начину, Он би се, истина, много брже прославио међу људима, али зато ми не би били спасени. Но Он није ишао за људском славом - за звуком свирале, која данас свира а сутра се баца у огањ - није ишао за људском славом но за људским спасењем. Он није дошао међу људе као див у позориште, да покаже Своју снагу и вештину, те да Му људи рукама пљескају, него као пријатељ и лекар дошао је нама у болницу, да нас обиђе, да с нама насамо разговара, и да нам понуди савет и лек. Зато је добро за човечанство, од почетка до краја времена, што је Господ поступио по Божјем начину и изабрао за Своје апостоле не дванаест великих царева, но дванаест малих рибара. А о томе, како их је Он изабрао, говори данашње јеванђеље.
Ходећи Исус покрај мора Галилејског виде два брата: Симона названог Петра и Андреја брата његова, где бацају мреже у море, јер бејаху рибари.
Од куд Господ Исус на Галилејском мору то нам јеванђелист објашњава у претходном јеванђељу. Чувши да је Јован Крститељ предан, Он остави Јудеју и оде у Галилеју, у презрени крај земље израиљске. Предвиђајући крвави конац Свога великог војника и Претече, Он као да повлачењем спремаше победу над непријатељем. Но кад је већ у Галилеји, није ли природно да се настанио у Назарету, у постојбини Својој, где је провео највећи део Свога земнога живота? Не који је пророк мио на постојбини својој? Он је био дошао у Назарет, но ту Га хтедоше бацити са врха брда доле (Лк. 4, 29). Повлачећи се опет од превременог злочина људског, Он се најзад настани крај Галилејског мора, на међама земље Завулонове и Нефталимове, међу најудаљенијим и најпрезренијим, међу људима у тами и сенци смртној. Прво у ту велику таму Он ће да зарије семе плодовитог дрвета Свога Јеванђеља.
Јеванђелист Јован пише, да се Андреја први придружио Господу, и то још у Јудеји. Андреја је био пре тога ученик Јована Крститеља, па кад је Јован указао на Христа као на већег од себе, тада се Андреја одвојио од свог првог учитеља и пошао за Христом. Одмах за тим Андреја нађе свога брата Симона и рече му: ми нађосмо Месију, који значи Христос; и доведе га к Исусу. Још тада је Симон био назван од Христа Петром, или каменом,тврдим каменом вере (Јов. 1, 35-42). Не стоји ли сада у противности ово што јеванђелист Јован пише са оним што јеванђелист Матеј прича у данашњем јеванђељу, наиме, као да је Христос призвао ова два брата тек на мору Галилејском? Према Јовановом јеванђељу најпре је Андреја пошао за Христом а потом Петар, док према Матејевом јеванђељу изгледа, да их је Христос истовремено нашао и позвао, при чему се Петар спомиње пре Андреје. Није ли ово очигледна противречност? Не; ни најмање. Очигледно је међутим, како и Свети Јован Златоуст ово објашњава, да се ту описују два различита догађаја; један, који се десио у Јудеји, у време слободе Крститељеве, и други доцније, у Галилеји, у оно време, када је Крститељ био бачен у тамницу и када се Господ Исус настанио у Капернауму, на обали мора Галилејског. Јован описује ранији сусрет Христа са Петром и Андрејом, а Матеј познији. Ово је јасно из тога, што се код Матеја говори о Симону названом Петру, што значи, да је Симон раније био од Господа назван Петром. Тај ранији, и први сусрет Петра са Христом десио се у Јудеји онда када је Андреја привео свога брата ка Христу. Тај први сусрет Јован описује овим речима. И доведе га (Андреја) ка Исусу. А Исус погледавши на њ рече: ти си Симон, син Јонин; ти ћеш се звати Петар, што значи стена. Знајући за ово јевнађелист Матеј описује сада један понован сусрет синова Јониних са Господом, због чега и вели: Симона названога Петра.Петра пак спомиње пре Андреја због тога, што је Петар по темпераменту био живљи од свога брата и од почетка се јаче истакао од овога. Да су Јован и Матеј описали два различита догађаја а не један исти, јасно је свакоме, ко прочита оба та јеванђеља. Док Матеј описује одлучно позивање Петра и Андреја на апостолску службу - хајдете за мном - дотле Јован описује више један сусрет и упознавање ове браће са Христом поводом Претечиних речи: гле, јагње Божје! Јасно је, да су се после овог сусрета они растали са Христом и, другим путем, или у друго време, отишли у Галилеју, где их је Господ поново нашао на њиховом рибарском послу.
И рече им: хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људи. А они тај час оставише мреже и одоше за њим. Господ познаје срца њихова; као деца ови рибари верују у Бога и покоравају се законима Божјим. Они нису навикли, да старешују и заповедају, но само да раде и слушају. На себе они не држе ништа; смирење и послушност према Божјој вољи испуњава срца њихова. Но и ако су прости рибари, њихове душе жедне су и гладне за што више истине и правде. Ми видимо Андреја, да је једном већ био оставио своје рибарске мреже и пошао за Јованом Претечом као његов ученик. Чим је пак Јован указао на Христа као већег од себе, Андреја је оставио Јована и пошао за Христом. То су живе душе, које ишту све више и више Божје правде и Божјег царства. Зато њима Христос говори заповеднички: хајдете за мном! Таким начином поступа Бог и са свима нама. Он неће силом да нас гони на пут спасења но оставља нас да се слободно и по својој увиђавности најпре сами определимо за спасење или пропаст. Али када Бог, који види срца наша, опази да се срца наша склањају ка путу добра, ка путу спасења, онда нас Он одлучно привлачи на тај пут. Када пак види срца наша, да су се потпуно склонила на пут пропасти и зла, онда нас Бог потпуно напушта, и Сатана постаје господар наш. Тако је било и с Јудом издајником. Када се срце његово потпуно било склонило ка злу и определило за мрачни пут пропасти, Христос више није ни покушавао одвратити га са тога пута; на против, видећи да је у Јуду већ ушао Сатана, Господ му говори: што чиниш чини брже! И тако, дакле, ни у случају са Петром и Андрејом, нити у случају са Јудом Господ ни најмање не повређује слободу људског опредељивања, него тек пошто су се људи срцем определили за добро или за зло, Он говори одлучно - Петру и Андреју: хајдете за мном! а Јуди: што чиниш чини брже!
И учинићу вас ловцима људи. То значи: како сте до сада мрежама својим ловили рибу из дубине и таме морске воде, тако ћете од сада Мноме и Мојим Јеванђељем ловити људе из дубине и таме зла овога света. Све оно, што је добро, остаће у тој мрежи; а све оно, што не ваља, или неће моћи ући у ту мрежу или ће испасти из ње.
Чувши позив Христов Петар и Андреја тај час оставише мреже и одоше за Њим. Видите ли, како су срца ова два брата већ била опредељена за добро? Они не питају: куда нас зовеш? Како ћемо се нахранити? И ко ће хранити наше породице? Они као да су целога свога века само чекали и ослушкивали такав позив? Као деца наивно они полажу све бриге на Бога, остављају све и следују позиву Христовом.
И отишавши одатле виде друга два брата: Јакова Зеведејева и Јована брата његова у лађи са Зеведејем оцем њиховим где крпе мреже своје, и позва их. А они тај час оставише лађу и оца свога и отидоше за Њим. Опет - не два цара, него два рибара! Без царске круне на глави али са царским срцем у прсима. Тако Господ сабира бисер у тами. Тако Он бира мале и неуке, да њима посрами велике и премудре; и сиромашне бира Господ, да њима посрами богате. Гле, како су сиромашни Јаков и Јован: они сами са оцем својим крпе мреже! Но душа је њихова богата глађу и жеђу за Богом; срце је њихово склоњено ка добру и - чека. Зато чим Христос позва, они тога часа оставише свој посао, и лађу и оца, и мреже, и отидоше за Њим.
По унутрашњем смислу: рибар означава ловца духовнога добра, мрежа означава душу, море овај свет, лађа тело. Што ови рибари бацају мреже у море то значи, да они траже духовнога добра, духовне хране, или царства Божјега, распростирући и зароњавајући своју душу у дубине овога света, да би то добро где год уловили. Што они крпе своје мреже, то означава њихов труд у поправљању своје душе. Што прва двојица оставише своје мреже и пођоше за Христом, то значи, да они оставише своје старе и грешне душе и пођоше да се Христом обнове, препороде и задобију нову душу и нови дух. И још то значи, да од сада они више неће тражити и ловити духовна добра напором своје сопствене душе него Христом, не својом силом него силом Божијом, не својом памећу него Божјим откровењем. А што друга двојица оставише лађу и оца свога, то значи, да они оставише своје грешно тело и свога телесног оца, да би се од сад бринули о спасењу душе и ходили у сусрет своме оцу небеском, као усиновљени по благодати Божијој.
И прохођаше Исус по свој Галилеји, учећи по зборницама њиховим, проповедајући јеванђеље о царству, и исцељујући сваку болест и сваку немоћ у људима. После тридесет година Свога живота у повучености Господ Исус сада отпочиње Своју божанску службу, и то отпочиње је вредно и одлучно. То се хоће да каже речима: прохођаше по свој Галилеји. Његова служба састојала се у тумачењу старога, у проповедању новога и у потврђивању обојега чудима исцељења људи. Закон је био дат кроз Мојсеја и пророка, и он је био посведочен многим чудима, да би људи поверовали, да је тај закон од Бога. Но тумачи закона, помрачивши душу своју грехом, помрачили су потпуно и смисао тога закона. С тога је тај стари закон постао мртав, и био је као и да није. Сада Господ Исус, пре чист и безгрешан, појављује се као једини истински зналац и прави тумач тога првога закона. Он тумачи смисао његов и откључава закључани за грешне дух његов. Он је сад тумач Духа, као што ће доцније Дух бити тумач Његов. Он не одбацује стари закон Божји - како га може одбацити кад га је Он и дао? Него на темељу његовог правог духовног и пророчког смисла Он сада даје нови закон спасења, проповедајући Благовест о Царству. Стари закон је као добра и плодна земља, но од људи толико запуштена, да је лице те земље потпуно сакривено под трњем и коровом, насејаним од људи, то јест, од кривих тумача. Тако, да је свак одвраћао очи своје и срце од те запуштене земље. Сада Господ преорава ту земљу и сеје нови усев. И људи гледају са страхом и дивљењем у Њега. - Па као што је стари закон засведочен многим божанским чудима, тако и овај нови закон Господ Исус, као законодавац, засведочава многим чудима. Та чуда нису ради празног и сујетног показивања своје моћи, него ради истинске користи људима. Она се сва састоје у лечењу телесних и душевних болести и немоћи људских. Јер је Господ дошао нама у посету не као мађионичар него као пријатељ и лекар.
Сви ви, који гладујете и жедните за правдом и љубављу Божјом, и који ту правду и љубав узалуд ловите својим душама као мрежама по мору овога света, ослушните глас
Господа Исуса. Јер гле, Он вас позива као што је негда позивао рибаре крај мора Галилејског: хајдете за Мном! И чим чујете тај глас, не оклевајте ни часа, него одмах оставите све своје старе напоре и сву своју стару љубав и пођите за Њим. Он је једини ваш пријатељ и лекар; сви други који ван Њега стоје, или су незналице или варалице. Гле, Он вас не позива ни као цареве, ни као пастире, ни као богаташе, ни као сиромахе, ни као учене, ни као просте, него као људе, испуњене болестима и немоћима. Болести и немоћи ваше долазе од греха. Зато припадните Господу Исусу и завапите Му, као негда многи болесни и немоћни: Господе Исусе, Сине Божји, смилуј се мени грешноме! Опрости ми, опрости, Господе, безбројне грехе моје. Очисти ме силом Твојом, нахрани ме животворним хлебом Твојим, уђи дубоко у мене као свеж и чист ваздух у загушљиву одају, и бићу здрав, и бићу здрав и жив! Нека се тако прослави Господ у јачини душе наше и чистоти тела, са Оцем и Духом Светим, а кроз помоћ и молитве Његових светих апостола, - Тројица једнобитна и неразделна, сада и навек, кроза све време и сву вечност.Амин.
In the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit,
My dear brothers and sisters in Christ today in today’s Gospel we hear our Lord say “Follow Me and I will make you fishers of men.” Our Lord said this to call the apostles. This is not just the apostles’ call but it is our own. What this statement says is that if we follow the Lord Jesus Christ we will bring men to Him.
Following the Lord Jesus Christ means that we are live our lives in the same manner that He lived His. That means that we are to be obedient to our Heavenly Father and take up the way of the cross. As our Lord said to His disciples; “If any man will come after me, let him deny himself, and take up his cross, and follow me.” (Matthew 16:24).
It also means that we must be one as the Son is with His Father. Our Lord prayed for this at His Passion saying “Holy Father, keep through Your own name those whom You have given me, that they may be one, as we are. (John 17:11) I in them, and You in me, that they may be made perfect in one; and that the world may know that You have sent me, and have loved them, as You have loved me.” (John 17:23)
In order for us to be one with God as the Father, the Son and the Holy Spirit are one we must be first be obedient to the will of God. Obedience to the will of God means that we must place God in charge of our lives. In other words we must surrender our will to God’s will. That is exactly what the apostles did when they forsook everything and followed Jesus. As our Lord said “He that loves father or mother more than Me is not worthy of Me: and he that loves son or daughter more than Me is not worthy of Me.” (Matthew 10:37)
This means that we must love God above all things. This is the great commandment “And you shall love the Lord your God with all your heart, and with all your soul, and with all your mind, and with all your strength.” (Mark 12:30)
To love God above all things is a difficult path to follow but, it is also a path of joy. This is because the path of the cross leads to the resurrection. Many people look at this path as without seeing the joy of the resurrection at its end. Saint Paul reminds us of this in his First Epistle to the Corinthians when he says “For the preaching of the cross is to them that perish foolishness; but unto us which are saved it is the power of God.” (1 Corinthians 1:18)
What the cross leads to is restoration of lives to that which we were created to be by God. When this happens we become changed. We are at peace with creation. This peace is often referred to as serenity.
Accepting the path of the cross is something we do voluntarily. While our Lord calls us to the path of salvation through the cross He leaves us to choose between the path of salvation and the path of destruction.
If we choose the path of destruction and are hearts are completely turned to evil, then God leaves us and satan becomes our master. This was the case with Judas when he turned against our Lord Jesus Christ for thirty pieces of silver. Our Lord did not impinge on Judas’ freewill but rather said to him “That thou doest, do quickly.” (John 13:27)
Our Lord allows us to choose between good and evil freely. His call to us to make this choice is “Follow me!” or “That thou doest, do quickly.”
In making this choice we all too often become concerned about our own welfare. We become scared to surrender everything over to God. Our Lord assures us that these concerns are unfounded when He says “Behold the fowls of the air: for they sow not, neither do they reap, nor gather into barns; yet your heavenly Father feeds them. Are you not much better than they?” (Matthew 6:26)
If we have made the choice to follow Christ, then as the Gospel says we will become fishers of men. This means that as fishermen cast their nets into the dark depths of the sea for a catch of fish so, will we with Christ and the Gospel catch men from the dark depths of this world.
As fishers of men we will fulfill the Lord’s command “Go therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit.” (Matthew 28:19)
All too often we abdicate this responsibility to someone else. If we do this then we must ask ourselves are we truly following Christ. The Gospel says “Follow Me AND I will make you fishers of men.” One of the key ways that we are fishers of men is through the way we live our lives; as the fisherman uses a lure to attract the fish to his hook.
However we also have the responsibility to share our faith as fishers of men. This sharing can be as simple as Philip saying to Nathaniel “Come and see.” (John 1:46)
Come and see what I have found
Come and see what I have
Come and see what gives me joy
In sharing the faith the apostle Paul instructs Timothy in the following manner; ““Fight the good fight of faith, lay hold on eternal life, where unto you are also called, and have professed a good profession before many witnesses. (1 Timothy 6:12)”
So my dear brothers and sisters in Christ my prayer for you is that you may fight the good fight of faith following the way of the cross of Christ so that you may draw men into Christ’s net through your profession of Him before men in the manner in which you live your lives.
Amen

Delivered by Fr. Milan Medakovic at Holy Trinity Serbian Orthodox Church on the 2nd Sunday after Pentecost 2009.
617-674-4035
  Fr. Aleksandar Vlajkovic - fatheraco@stsavaboston.org
Christopher Tehlirian - president@stsavaboston.org
Stanislava Ristanovic - parishoffice@stsavaboston.org