Е-вести/E-news
Распоред Богослужења зa наредну недељу:

Субота, 8. септембар - Вечерње - 18ч
Литургија недељом је у редовно време у 9 ујутру.


Schedule of Services for the next week:

Saturday, September 8th - Vespers - 6 pm
Every Sunday Liturgy is served at 9 am.
Guitar night with Radoš Malidžan
Dear friends,

We invite you you the guitar night with Rados Malidzan, on Saturday, September 8th, 2018, at 7 pm , at St. Sava Serbian Orthodox Cathedral hall.

Radoš Malidžan is a prominent Montenegrin classical guitarist. He has been regularly performing formal recitals and concerts across the USA, Europe. (more at    http://www.radosmalidzan.com   )

Special guest Milos Bjelica (clarinet).

Admission free, donations are welcome.

Hope to see you there, in order to enjoy beauty of music together.

Best wishes 

Rados and Milos
English below


Волонтерска листа за СербФест 2018. је спремна! Молимо Вас да се упишете што пре. Благовремена процена ситуације што се тиче волонтера ће нам омогућити да организовање фестивала буде што лакше могуће. За неколико дана ћете накнадно добити додатне информације конкретно за вашу групу (на пример, они који служе храну ће добити упутства и на лицу места ћемо им објаснити величине порција). За родитеље тинејџера и старије деце, много би нам значило ако би и Ваша деца могла да помогну (само кад нису спречени због наступа).

Сва питања која имате шаљите директно Маји Јанковић на mvjankovich@yahoo.com   (са назнаком СрбФест питање)

Хвала унапред, и пазите да не пропустите додатне поруке које ће касније стићи...

The volunteer signup sheet for SerbFest 2018 is ready! Please sign up as soon as you can. A tmely assessment of where we stand with volunteers will permit us to make this event as smooth as possible. Do note that subsequent, detailed instructions for each volunteer group are to follow in a few days (e.g. food servers will be both informed before the event    and    trained on the spot regarding the portion sizes). For parents of young adults and teenagers, we would be particularly grateful if your kids can help (when performance commitments permit them to do so).

All volunteer questions should be directed to Maja Jankovich at mvjankovich@yahoo.com   (please note "SerbFest question" in the subject line).  

Thank you in advance and stay tuned for additional instructions that will be coming soon...

***Save the date***
St. Petka Kolo Slava - October 28th

Annual Fundraiser - November 10th
Недеља 14. по Духовима
ПРИЧА О СВАДБИ ЦАРЕВОГ СИНА

"И одговарајући Исус опет рече им у причама говорећи: Царство је небеско као човек цар који начини свадбу сину свом. И посла слуге своје да зову званице на свадбу; и не хтеше доћи. Опет посла друге слуге говорећи: Кажите званицама: Ево сам обед свој уготовио, и јунци моји и храњеници поклани су, и све је готово; дођите на свадбу. А они не маривши отидоше овај у поље своје, а овај к трговини својој. А остали ухватише слуге његове, изружише их, и побише их. А кад то чу цар онај, разгневи се и пославши војску своју погуби крвнике оне, и град њихов запали. Тада рече слугама својим: Свадба је дакле готова, а званице не бише достојне. Идите дакле на раскршће и кога год нађете, дозовите на свадбу. И изишавши слуге оне на раскршћа сабраше све које нађоше, зле и добре; и столови напунише се гостију. Изашавши пак цар да види госте угледа онде човека необученог у свадбено рухо. И рече му: Пријатељу! Како си дошао амо без свадбеног руха? А он оћуте. Тада рече цар слугама: Свежите му руке и ноге, па га узмите те баците у таму најкрајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба. Јер су многи звани, али је мало избраних." (Мт.22,1-14);

Једном приликом Спаситељ наш, Господ Исус Христос је рекао: "Ако не једете тела Сина Човечјега и не пијете крви његове живота нећете имати у себи. Ко једе моје тело и пије моју крв у мени борави и ја у њему и ја ћу га васкрснути у последљи дан". (Јн.6,53-54).
Ваистину, браћо и сестре, нико неће имати живот вечни ако не буде приступао овој највећој тајни вере наше. Нико ко не буде имао заједницу са Христом у овоме животу неће, ваистину, ни у ономе - вечном животу, имати заједницу са њим. Спаситељ наш нам је отворио широм врата кроз која се улази у царство Божје, а на нама је самима хоћемо ли или нећемо проћи кроз њих. С друге стране, свети апостол Павле нас опомиње да испитује човек себе и тако приступа телу и крви Господњој: "Јер ко само једе и пије суд себи једе и пије, не разликујући тела и крви Господње. Зато су многи међу вама болесни, и много их је и умрло. Кад бисмо испитивали себе не би нам се судило". (1.Кор.11,29-31).
Дакле, с једне стране ако се не причешћујемо светим тајнама Господњим, живота нећемо имати. С друге опет стране, ако приступамо недостојни, односно неприпремљени правилним постом, молитвом и осталим јеванђелским врлинама, живота нећемо имати. Сви свети угодници Божји који Бога прославише за свога овоземаљског живота, живећи светим Богочовечанским врлинама, сматрали су себе недостојнима ове највеће тајне вере наше, ради своје дубоке и неизразиве спознаје Божанске чистоте ове свете тајне. Они строго пазећи на своје живљење по Божјим заповестима осећали су терет својих дела која су чинили против Бога и закона његовог до те мере да су за сваку и најмању помисао ума свога која није имала свој почетак и крај у Богу приносили усрдно и дубоко покајање. И само кроз такво покајање усуђивали су се приступати овој светој тајни и сједињавати се са Богом надајући се у милост Божју и његово неизмерно човекољубље.
Такође, када приступамо светој тајни исповести требамо да казујемо сва своја дела која чинимо против Бога и закона његовог, а не да оправдавамо себе оптужујући друге за своје грехе. Грех који починимо за њега и одговарамо и нико други на страшном суду неће бити питан за њега осим онога који је починио грех. Зато исповедајмо грехе које починимо или у којима учествујемо и кајмо се за исте да би могли стати пред Христа не као праведенога судију већ као пред дародавца живота вечног у Царству небескоме.
Данашња јеванђелска прича сликовито нам потврђује све речено. Спаситељ нам у ликовима цара, сина царева, слугу и званица у пренесеном значењу открива тајну спасења душа људских. Но послушајмо јеванђелску причу:
"Царство је небеско као човек цар који начини свадбу сину свом. И посла слуге своје да зову званице на свадбу; и не хтеше доћи. Опет посла друге слуге говорећи: Кажите званицама: Ево сам обед свој уготовио, и јунци моји и храњеници поклани су, и све је готово; дођите на свадбу. А они не маривши отидоше овај у поље своје, а овај к трговини својој. А остали ухватише слуге његове, изружише их, и побише их. А кад то чу цар онај, разгневи се и пославши војску своју погуби крвнике оне, и град њихов запали. "
Човек цар у овој причи представља самога Бога, вечера - свету тајну Причешћа, слуге - свештенике а званице нас хришћане.
Бог по неизмерној милости и човекољубљу своме стално позива преко слугу својих своје званице на "свадбу" Сина свога односно на заједничке молитве у дом свој - Цркву. Ту Бог - у Цркви преко слугу својих - свештеника уготавља "свадбену вечеру" за званице своје. Али шта се догађа? Званице не желе да дођу на "свадбу" него се почеше изговарати својим световним обавезама и не маривши отидоше овај у поље своје, а овај к трговини својој. А остали ухватише слуге његове, изружише их, и побише их.
Често се оваква слика виђа у наше време, браћо и сестре. Често пута не желимо слушати што нам слуге Божје поручују и на што нам указују. Преокупирани својим световним обавезама заборављамо на савете и не маримо на опомене, те одлазимо радије за обавезама а Бога и молитву стављамо на страну.
Када нам савети и опомене почну дирати наше успаване савести, тада не мислећи много почињемо ружити слуге Божје и тјерати их из своје близине, јер не можемо подносити истину коју они у име Бога нама преносе. Не желимо се одрећи својих порока и својих дела против Бога и закона Божјег, на које су усмерене опомене и савети слугу Божјих те их тјерамо и прогонимо на све начине најпре из себе самих а затим и из своје околине.
Но шта се догађа када Бог погледа на наша дела? То нам сликовито описује наставак јеванђелске приче: " А кад то чу цар онај, разгневи се и пославши војску своју погуби крвнике оне, и град њихов запали. Тада рече слугама својим: Свадба је дакле готова, а званице не бише достојне. Идите дакле на раскршће и кога год нађете, дозовите на свадбу. И изишавши слуге оне на раскршћа сабраше све које нађоше, зле и добре; и столови напунише се гостију."
Град у ужем смислу представља тело наше које ради греха нагомиланих у души губи животну снагу и разбољева се. Тело по речима апостола Павла јесте "црква Божја, и Дух Божји живи у њему. И ако поквари ко цркву Божју, поквариће њега Бог: јер је црква Божја света, а то сте ви" (1. Кор. 3, 16-17). Наша дела против Бога и закона Божјег кваре најпре душе наше стварајући у њима таму у којој се Бог ни назрети не може. Када душа потамни она своје затамњење видљиво пројављује на телу преко разних обољења.
Ова тајна је тешко схватљива за ум који је везан за тајне људске мудрости и науке јер се не може никаквим методама испитати и доказати. Болест се карактерише као последица претеране употребе неке твари или материје која оптерећује наш организам преко његових могућности. У хришћанству та претерана употреба се назива грехом, а једини лек за исцелење од греха јесте исповест и покајање.
Као круну свега Бог је преко Цркве дао хришћанима тајну причешћа која је уједно најсилније средство за исцелење од сваке болести и недуга било душевног било телесног.
Стога, браћо и сестре, живимо хришћанским јеванђелским животом и допустимо Богу да нам он буде заштита и помагач у свим нашим страдањима али и у нашим радостима које се дају свима који испуњавају заповести Господње.
Нека нас Бог чува и води, нека нам данашња молитва буде на свако добро да достојно прослављамо и узносимо хвалу Оцу и Сину и Светоме Духу вавек. Амин. 
Fourteenth Sunday after Pentecost
The Parable of the Wedding Feast
Matthew 22: 2-14

1-7. And Jesus answered and spake unto them again by parables, and said, The kingdom of heaven is like unto a man who was a king, who made a marriage for his son, and sent forth his servants to call them that were called to the wedding: and they would not come. Again, he sent forth other servants, saying, Tell them who were called, Behold, I have prepared my dinner: my oxen and my fattened calves are killed, and all things are ready: come unto the marriage. But they made light of it, and went their ways, one to his field, another to his merchandise: and the others took his servants, and treated them spitefully, and slew them. But when the king heard thereof, he was wroth: and he sent forth his armies, and destroyed those murderers, and burned up their city. This parable, too, like that of the vineyard, alludes to the disobedience of the Jews. But as that one indicates Christ's death, so this one indicates the nuptial joy, that is, the resurrection. But this parable also shows them to be worse transgressors than the men in the preceding parable. For the husbandmen of the vineyard slew those who demanded fruits of them. But these men vented their murderous rage upon those who had invited them to a wedding. God is likened to a human king, for He does not appear as He is, but as it is fitting for Him to appear to us. When we die as humans, subject to human failings, God appears to us in human form; but when we walk about as gods, then God  stands in the congregation of gods  (Ps. 81:1). And when we live as wild beasts, then He, too, becomes for us a panther, and a bear, and a lion. He makes a wedding feast for His Son, joining Him to every soul that is beautiful. For the bridegroom is Christ and the bride is the Church and the soul. The servants that were sent out first are Moses and those with him, whom the Jews did not obey but provoked God in the wilderness for forty years and did not want to accept the word of God and spiritual joy. Then other servants, the prophets, were sent out; but of these, some they killed, as they did Isaiah; others they treated spitefully, as they did Jeremiah, throwing him into a pit of mire. Those who were less extreme merely declined the invitation: one went his way to his own field, that is, turned towards a life of pleasure and carnal pursuits, for one's  own field  is the body; another, to his merchandise, that is, to a life of acquisition and profit, for merchants are a type of men most greedy for profit. This parable shows that those who fail to attend the wedding feast and the fellowship and feasting with Christ, do so primarily on account of these two things—the pleasures of the flesh, or the passion of greed. In this parable the meal is called a  dinner , although elsewhere the same thing is called a  supper  (Lk. 14:16), and not unreasonably. For it is called a supper when this wedding feast appears in perfect form in the latter times, towards evening, that is, at the end of the ages. But it is called a dinner when even in former times the mystery was revealed, although more obscurely. The oxen and the fattened calves [in Greek,  sitista , grain-fattened calves] are the Old and the New Testaments. The Old Testament is symbolized by the oxen, for it contained animal sacrifice; the New Testament is symbolized by the grain-fattened calves, for now we offer loaves upon the altar, which could truly be called  sitista  [literally, "formed from wheat"], as the loaves consist of wheat,  sitos . God therefore calls us to partake of the good things of both the Old Testament Scriptures and the New. But when you see someone clearly interpreting the divine words, know that he is giving grain-fattened meat. For when he teaches clearly, it is as if he were feeding the unlearned with rich food. No doubt you will ask why He says here,  Call them that were called . If they were already invited, why are they going to invite them again? Learn, then, that each of us by nature has been called towards the good, for we are being called by the word of the innate teacher within us. But God also sends us external teachers to call us from without, we who were first called by the word in our nature. The king sent his armies, that is, the Roman legions, and destroyed the disobedient Jews and burnt up their city, Jerusalem, as even the truthful Josephus says ( History of the Jewish Wars ).
8-10. Then saith he to his servants, The wedding is ready, but they that were called were not worthy. Go ye therefore into the lanes off from the highways, and as many as ye shall find, call to the marriage. So those servants went out into the highways, and gathered together all as many as they found, both bad and good: and the wedding was furnished with guests. Since the previous servants, Moses and those with him, and the prophets, did not persuade them, He sends out other servants, the apostles, and they call the Gentiles who do not walk in the true way but are divided, some here, some there, separated into many ways and doctrines. Indeed, they are to be found along the lanes off from the highways, that is, in great error, delusion, and deviation. They were even at odds among themselves, and were not in the true way, but along the exits, which are the evil doctrines that they taught. For they were not all content with the same doctrines, but some with these and some with those. But perhaps an even better explanation is this: the highway is the life and the manner in which each person lives; the lanes exiting from the highway are doctrines. The pagan Greeks, then, travel along evil highways, that is, they lead reprehensible lives, and from these evil lives they have turned off into godless doctrines, setting up shameful gods as patrons of their own passions. So as the Apostles went forth from Jerusalem to the Gentiles, they gathered all together, both evil and good, that is, those filled with every wickedness and also those less wicked whom He calls good by comparison to the others.
11-14. And when the king came in to see the guests, he saw there a man who had not on a wedding garment: and he saith unto him, Friend, how camest thou in hither not having a wedding garment? And he was speechless. Then said the king to the servants, Bind his hands and feet, and take him away, and cast him into outer darkness; there shall be weeping and gnashing of teeth. For many are called, but few are chosen. The entry into the wedding takes place without distinction of persons, for by grace alone we have all been called, good and bad alike; but the life thereafter of those who enter shall not be without examination, for indeed the king makes an exceedingly careful examination of those found to be sullied after entering into the faith. Let us tremble, then, when we understand that if one does not lead a pure life, faith alone benefits him not at all. For not only is he cast out of the wedding feast, but he is sent away into the fire. Who is he that is wearing filthy garments? It is he who is not clothed with compassion, goodness, and brotherly love. For there are many who deceive themselves with vain hopes, thinking that they shall attain the kingdom of heaven, and they include themselves among the assembly of the dinner guests, thinking great things of themselves. Being justified in regard to that unworthy man, the Lord demonstrates these two things to us; first, that He loves mankind, and secondly, that we ought not to pass judgement on anyone, even if they sin openly, unless they have been reproved for their sin. The Lord then says to His servants, the angels of punishment,  Bind his hands and feet , that is, the soul's powers of action. For in this present age is the time to act and to do, but in the age to come all of the soul's powers of action are bound, and a man cannot then do any good thing to outweigh his sins. Gnashing of teeth is the meaningless repentance that will then take place.  Many are called , for God calls many, indeed, all,  but few are chosen . Few are saved and found worthy to be chosen by God. It is God's part to call, but to become one of the chosen or not, is our part. He shows, then, that this parable was spoken for the Jews who were called but were not chosen, as they did not listen.
617-674-4035
  Fr. Aleksandar Vlajkovic -  fatheraco@stsavaboston.org
Christopher Tehlirian -  president@stsavaboston.org
Stanislava Ristanovic -  parishoffice@stsavaboston.org