P E R S B E R I C H T

Kwart Nederlanders wil elektrische auto kopen,
53% wil vervuilende auto na 2025 verbieden

Inmiddels weet 23% van de Nederlanders zeker dat hij een elektrische auto zal kopen als in Nederland hetzelfde beleid wordt gevoerd als in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en de VS. Daar wordt de aanschaf van volledig elektrische auto's gesubsidieerd. Eind 2015 was dat percentage nog maar 10%. Het enthousiasme voor de elektrische auto is daarmee meer dan verdubbeld in anderhalf jaar. Ook het percentage dat de aankoop overweegt is verhoogd naar 43%. Verder wil 66% (was 50%) dat de overheid via belasting- en subsidiemaatregelen de aanschaf van elektrische auto's bevordert.

Daarnaast vindt 53% van de Nederlanders dat de overheid de ‘plofauto’ (benzine/diesel) in 2025 of daarna moet verbieden (dat staat overigens ook in de door het parlement geaccepteerde motie Vos).

Deze cijfers blijken uit een representatieve steekproef van Maurice de Hond onder de Nederlandse bevolking die in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) is gehouden. De uitgebreide cijfers inclusief de duidelijke mening over laadpalen-issues (wat vinden Nederlanders bijvoorbeeld van het laadpalenbeleid in hun gemeente?) worden woensdag 22 februari 16.00 gepresenteerd tijdens een verkiezingsdebat van de Vereniging Elektrische Rijders in het gebouw van de BOVAG in Bunnik.  

Kandidaat Kamerleden van PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, D66 en SP zullen daar discussiëren over het gewenste beleid rondom duurzame mobiliteit en vooral de volledig elektrische auto.  Na het intense debat wordt de GOUDEN STEKKER uitgereikt aan de meest EV-vriendelijke politieke partij en is er de ZILVEREN STEKKER voor de beste debater.

De  GOUDEN STEKKER wordt uitgereikt aan de meest EV-vriendelijke politieke partij,
de ZILVEREN STEKKER is voor de beste debater.  
Onze hoofdsponsor voor het VERkiezingsdebat
Gratis laden deelnemers