December 2018
Štipendija Emerging Leaders in Lactation: 
podpora pri dojenju v Medanu v Indoneziji zdaj dostopnejša
Štipendija Emerging Leaders in Lactation (ELL) je bila leta 2017 vpeljana kot nov program štipendiranja v duhu spodbujanja raznolikosti, enakopravnosti in vključenosti v skupnosti kandidatov IBCLC® in bodočih vodij. S štipendijo ELL ponujamo priložnost kandidatom IBCLC, ki izkazujejo vodstveni potencial in spadajo v skupino posameznikov, ki so bili v preteklosti nezadostno zastopani v poklicu in vodstvu ter si sicer morda ne bi mogli prizadevati za pridobitev naziva IBCLC.
 
Prvi letnik štipendistov ELL že pridobiva naziv IBCLC in že spreminja stvari na bolje v svojih skupnostih! Ingrid Siahaan, MD, MPH, IBCLC, je ena prvih udeleženk programa Emerging Leaders in Lactation, ki bo pridobila naziv IBCLC, in dela v Medanu v Indoneziji. Ko se je soočala s težavami pri dojenju prvorojenca, je morala za podporo, ki jo je potrebovala, potovati v drugo provinco. Zdaj si prizadeva, da bi drugim v njeni regiji postala znanje o dojenju in nega dostopnejša. Njeno zgodbo lahko preberete tukaj 
»Pri dojenju prvorojenca sva imela velike težave, dokler nama ni priskočil na pomoč pediater, ki je bil hkrati svetovalec IBCLC v drugi provinci, ko je bil sin star sedem mesecev. Takrat sem se odločila, da bi rada postala svetovalka IBCLC in tako pomagala materam in dojenčkom na poti do nemotenega in prijetnega dojenja.«

Ingrid Siahaan, MD, MPH, IBCLC
#GivingTuesday je globalni dan radodarnosti, ki je potekal 1. 12. 2020.
 
Na letošnji praznik GivingTuesday (dobrodelni torek) se postavite na stran doječih družin in svetovalcev IBCLC po vsem svetu in jim pomagajte premostiti finančne prepreke do naziva IBCLC, in sicer z donacijami v:    
Vizija MILCC je, da bi bile vse družine sveta deležne kulturno sprejemljive oblike podpore s strani svetovalcev IBCLC.
 
Darujte na dobrodelni torek in podprite bodoče strokovnjake, ki želijo s finančno štipendijo pridobiti naziv IBCLC.
Rezultati izpita IBCLC:
Zakaj moram počakati?
IBLCE® se zaveda, da kandidati po tem, ko so se tako dolgo pripravljali na izpit IBCLC, želijo tudi čim prej izvedeti rezultate izpita. Toda dokončna obdelava rezultatov terja nekaj časa, in sicer iz dveh razlogov, ki nenazadnje koristita svetovalcem IBCLC in kandidatom.
 
IBCLC je globalni naziv v pravem pomenu besede, saj je IBCLC prepoznaven po vsem svetu. V 122 državah deluje več kot 32.500 svetovalcev IBCLC, naziv pa velja za zlati standard podpore pri dojenju. Ker gre za svetovno priznani naziv, želijo mnoge doječe družine sodelovati s strokovnjaki, ki so svetovalci IBCLC. Pri globalnem programu ocenjevanje strokovnega izpita pomeni ocenjevanje izpitov v vseh jezikih, v katerih je mogoče opravljati izpit. Pri nazivu IBCLC to pomeni 17 jezikov.
 
Ko se izvajanje izpita zaključi, sledi poizpitna analiza izvajanja izpita. Rezultate izpita IBCLC preverjamo po posameznih nalogah. Odgovore na naloge, ki odstopajo od pričakovanj, posredujemo v nadaljnji pregled vsebinskim strokovnjakom (subject matter experts, SMEs). Skrben pregled terja svoj čas, in sicer z namenom, da so udeleženci izpita IBCLC deležni pravičnih in natančnih rezultatov.
 
Če ste opravljali izpit IBCLC septembra 2020, vam bomo pred koncem koledarskega leta poslali navodila, kako lahko dostopate do rezultatov.

IBCLC je globalni naziv v pravem pomenu besede, ki terja natančen pregled v vseh jezikih, v katerih je izpit na voljo, da lahko zagotovimo pravične in natančne rezultate.
Posodobljene začasne smernice za uporabo tehnologije zaradi izpolnjevanja zahtev glede klinične prakse pri 1., 2. in 3. načinu prijave po novem veljajo vse do 30. 9. 2021 
Ker pandemija covida-19 še vedno vpliva na ves svet, bo IBLCE dovolil pridobivanje ur klinične prakse zaradi izpolnjevanja zahtev za certifikat s pomočjo tehnologije vse do 30. 9. 2021.
 
Kandidati, ki bodo 1., 2. in 3. način prijave izbrali prvič, in njihovi nadrejeni/mentorji lahko podrobnejše informacije o načinih, kako lahko izpolnijo zahteve glede pridobivanja ur klinične prakse s pomočjo tehnologije, preberejo v Posodobljenih začasnih smernicah za uporabo tehnologije zaradi izpolnjevanja zahtev glede klinične prakse pri 1., 2. in 3. načinu prijave, prvič izdanih maja in aprila 2020 ter ponovno izdanih oktobra 2020. 
Opomnik za recertifikacijo v letu 2021:
kakšne so nove zahteve
Leto 2021 je že pred vrati, kar za mnoge pomeni, da se morajo začeti osredotočati na recertifikacijo IBCLC.
 
Želimo vas spomniti, da z naslednjim letom začnejo veljati nekatere spremembe pri zahtevah IBCLC, ki jih uvajamo na podlagi celovitega pregleda certifikacijskega programa IBCLC. Povzetek sprememb najdete spodaj.
 
Svetovalci IBCLC, ki se želijo recertificirati, morajo v vsakem petletnem obdobju recertifikacije na novo izpolniti naslednje zahteve:
 
  • 250 ur prakse svetovanja o laktaciji (polni ali krajši delovni čas, prostovoljno ali plačano),
  • izobraževanje o temeljnih postopkih oživljanja (na primer oživljanje na splošno (CPR) in oživljanje novorojenčka (NPR)). 
Menjave v vodstvu IBLCE
IBLCE z veseljem sporoča, da so se Upravnemu odboru IBLCE pridružili trije na novo izvoljeni in živahni člani! IBLCE izreka prisrčno dobrodošlico Jennifer Day, Bayyinah Muhammad in Kristi Salisbury, ki so se pridružile Odboru IBLCE. 
Jennifer Day, IBCLC, CLE, CLS, RLC, BD, je mednarodno certificirana svetovalka za laktacijo in babica, ustanoviteljica in lastnica podjetja Feed the Babes, LLC, v okviru katerega nudi strokovno podporo pri dojenju in babiške storitve na domu in na kliniki. Jennifer je tudi projektna vodja za krepitev skupnosti v mreži Michigan Breastfeeding Network (MIBFN) in ena od ustanoviteljic združenja Southeast Michigan IBCLC's of Color. 
Bayyinah Muhammad, BSN, RN, IBCLC, je izvajalka na terenu, ki je po poklicu diplomirana medicinska sestra, specializirana za porodništvo, in svetovalka IBCLC. Poleg tega ima tudi več kot 10 let izkušenj z nudenjem podpore v različnih in raznolikih okoljih kot dula. Bayyinah je tudi članica Ameriškega združenja medicinskih sester, Združenja za zdravje žensk, porodniških in neonatalnih medicinskih sester ter mednarodnega društva za zdravstveno nego Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing.
Kristi Salisbury, CDM, CFPP, RD, je javna članica IBLCE, lastnica svetovalnega podjetja dk Foodservice Solutions, LLC, ki zdravstvene ustanove začasno usmerja glede prehrambenih storitev in jim daje napotke za izboljšanje poslovanja. Pripravlja in izvaja seminarje za vodstvene delavce, s katerimi vodjam kuhinje pomaga uresničiti vodstven potencial. Kot aktivna članica strokovnih druženj si prizadeva, da bi ustvarila nove priložnosti za prehranske strokovnjake in dietetike. 

V osebnem življenju uživa v vlogi žene in matere trem čudovitim hčeram, ki jih je vse dojila. 
Kot smo že poročali v zadnjem obvestilu IBLCE, je Marin Skariah, MSN, FNP-BC, RNC-MNN, C-EFM, IBCLC iz Connecticuta v ZDA, prevzela vlogo predsednice IBLCE. Naslednja novoizvoljena predsednica bo Annabelle MacKenzie, MA, IBCLC iz Suffolka v Združenem kraljestvu, prejšnja predsednica Norma Escobar, RLC, IBCLC iz Severne Karoline v ZDA, pa je prevzela vlogo svetovalke Odbora. Kelly Valceanu, DNP, MA, MSN, CNM, IBCLC, je bila izvoljena na mesto blagajničarke. Roberto Issler, MD, IBCLC iz mesta Porto Alegre v Braziliji, in Mona Sakr, MBBS, Msc, IBCLC iz Ajmana v Združenih arabskih emiratih, sta bila oba izvoljena med višje člane Odbora. IBLCE se jim vsem zahvaljuje, ker so prevzeli ključne vodstvene položaje, še posebej v teh zahtevnih časih. 

IBLCE se iz srca zahvaljuje in poslavlja od Cliftona Kenona, Jr., DNP, MSN, RN, IBCLC, RLC, ki je nedavno dokončal svoj drugi mandat kot član Odbora IBLCE! IBLCE ceni njegovo vodenje zadnjih šest let in mu želi vse najboljše!
 
Več informacij o Odboru IBLCE najdete na spletni strani IBLCE.
Posvetimo se etiki! Predsednica IBLCE predstavila Kodeks profesionalnega ravnanja mednarodno pooblaščenih svetovalcev za laktacijo (IBCLC) 
Na letošnji konferenci neodvisnega mednarodnega združenja svetovalcev za laktacijo International Lactation Consultants Association® (ILCA®) je tedanja predsednica IBLCE Norma Escobar, IBCLC, RLC, predstavila Kodeks profesionalnega ravnanja mednarodno pooblaščenih svetovalcev za laktacijo (IBCLC) ali KPR, ki je bil dobro sprejet. Predstavitev je posvetila prenovljenim postopkom v navezavi s KPR in predstavila statistične informacije, ki se nanašajo na etični in disciplinski proces IBCLC.
 
Na začetku se je v predstavitvi osredotočila na razlike med različnimi vrstami organizacij. Članske organizacije, na primer ILCA, se osredotočajo na člane, medtem ko se certifikacijski organi, na primer Mednarodna izpitna komisija za svetovalce za laktacijo ali IBLCE, osredotočajo na javni interes, običajno sta to zdravje in varnost, ter priznavanje strokovnjakov, ki izpolnjujejo objektivne standarde za promocijo zdravja in varnosti.
 
Omenila je tudi kodeks profesionalnega ravnanja kot ključno značilnost vsakega poklica, kajti poklicni strokovnjaki imajo do svojih strank in pacientov določene obveznosti. Položaj svetovalcev IBCLC terja veliko odgovornosti in zaupanja, saj delajo z dojenčki in doječimi družinami. Postopki v okviru kodeksov profesionalnega ravnanja predstavljajo »pravila na terenu«, ki so del etičnega in disciplinskega procesa, zato so javno dostopni, da deležniki vedo vnaprej, kaj lahko pričakujejo, in zastavljeni tako, da so pravični in nepristranski. Poudarila je dejstvo, da se težave, ki izhajajo iz kodeksa profesionalnega ravnanja, lahko nanašajo na zdravje, varnost in vsakdanji kruh poklicnih strokovnjakov. Zato je bistvenega pomena, da se etične zadeve obravnavajo na nevtralen, skrben in preudaren način.
 
Predstavila je tudi pretekle podatke o programu IBCLC ter izpostavila, da je bilo med letoma 2010 in 2020 vloženih 94 etičnih pritožb. Vložene pritožbe so se najpogosteje nanašale na uporabo družbenih medijev, zaupnost, obseg težav v praksi in podcenjevanje drugih ponudnikov zdravstvenih storitev.
 
V predstavitvi je poudarila uporabnost svetovalnih mnenj kot sredstva obveščanja o praksi, vključno z etičnimi pomisleki.
 
Za konec je izpostavila uporabo spletnega portala, ki ga je IBLCE uvedel za pospešeno reševanje etičnih vprašanj – kar je tudi ključnega pomena v času covida-19.
Sledite IBLCE na družbenih omrežjih