Nieuwsbrief 17


31 mei 2024

Nieuws

Studiedag 7 juniVrijdag 7 juni is er een studiedag voor Prikichi en de basisschool. Er is ook geen middagopvang of time2Play op 7 juni.


28 juni Time2Play en middagopvang dicht


Op vrijdag 28 juni is er in verband met een teamactiviteit geen Time2Play en geen middagopvang.

Uitschrijven


Kunt u, als uw kind in het komend schooljaar niet meer bij Prikichi of op de basisschool zal zitten, het onderstaande uitschrijfformulier invullen en inleveren? Voor kinderen van Prikichi die doorstromen naar de basisschool en kinderen van groep 8 die naar het Schakel College doorstromen hoeft het formulier niet ingevuld te worden.

Uitschrijfformulier

Groep 1/2B

We zijn momenteel volop aan het werken met het thema “Avontuur” en het is helemaal geweldig! We maakten schatkaarten want in het ankerverhaal was er ook een schat verstopt. Leuk om te zie dat de kinderen echt goed hadden opgelet op de aanwijzingen waar de schat verstopt lag, want die tekenden ze allemaal goed op hun eigen schatkaart. Zo was er een rood kruis te zien bij de 3e boom en moesten ze over bergen, rivieren en een meertje. We leerden over de atlas en dat er verschillende kleuren worden gebruikt om aan te geven dat er ergens ijs, water, bos en woestijn kan zijn. We mochten bij Google Maps en Google Earth gaan zoeken naar al die verschillen. Zo stonden we op de Noordpool en zo in de woestijn of op zee!

We probeerden een oplossing te vinden hoe we het snelst naar China konden komen want daar wilde Pompom zo graag naar toe. Hij wilde naar de andere kant van de wereld graven maar dat ging toch niet helemaal lukken. Zijn handen deden pijn van het graven, het duurde veel te lang en in het midden van de aarde was het veel te heet door alle lava dus dat kon helemaal niet.

We moesten er goed over nadenken en zo kwamen we erachter dat er wel heel veel verschillende vervoersmiddelen zijn om mee op reis te gaan.

Sommige vervoersmiddelen gebruik je om dichtbij huis ergens naar toe te kunnen gaan maar soms houdt het land op en moet je wel met de boot of het vliegtuig verder…. of wat dachten we van een raket! 

We gaan helemaal op in alle avonturen in de ruimte. We bouwen de ruimte na en het heelal vol met sterren. Door al die sterren gemaakt van kerstlichtjes dachten sommige kinderen dat het al Kerstmis was! We moesten zelfs twee plekken in de klas kiezen om ruimtehutten te kunnen maken, zo enthousiast werden we ervan! Heel erg leuk om te zien dat het spelen bijna als vanzelf gaat en er worden elke dag opnieuw wilde avonturen bedacht. We mochten op de grond liggen in de kring en echte astronauten naspelen, we telden af van 10 naar 0 en vlogen toen helemaal naar de maan!

We keken filmpjes over hoe dat nu precies gaat in zo’n ruimteraket en leerden hoe de astronauten eten en drinken als ze in de ruimte zijn. Alles zweeft en je kan niet zomaar naar buiten want dan moet je een speciaal pak aan.

Nu leren we dat eigenlijk heel veel een avontuur is en dat dat overal kan beginnen. In de achtertuin of op de zolder… bij struiken of in een hut op je kamer… Je kunt ook zomaar een avonturenverhaal verzinnen door het maken van een tekening en jezelf daar in tekenen of zelfs de hele klas kan mee op avontuur. De juf maakte voorbeelden en de kinderen bedachten daarna helemaal zelf waar zij de klas mee naar toe namen op avontuur. Want een avontuur is toch altijd leuker als je het samen beleeft! Zo mochten we deze week al mee naar de maan, naar een vuurspugende vulkaan, naar een Minecraft-dorp en naar een hartenplaneet!

Ondertussen luisteren we elke dag naar een vertelbeurt in de klas. De kinderen doen het echt heel erg goed. Thuis wordt er hard gewerkt aan het maken van een poster of een presentatie op het smartbord en allerlei dieren of dingen worden meegenomen naar de klas om te laten zien.

De kinderen luisteren al veel beter dan in het begin, stellen goede vragen achteraf en geven een applaus om te laten horen dat hun vriendje of vriendinnetje uit de klas het goed gedaan heeft.

Groep 4A

Bij het vak wereldoriëntatie zijn we bezig geweest met het thema ‘De schat’.

We hebben kennis gemaakt met archeologische vondsten en dat die iets vertellen over hoe mensen vroeger leefden. In het thema hebben we vondsten uit de Middeleeuwen bekeken die in Nederland zijn gevonden.


Tenslotte hebben we ook een les besteed aan de geschiedenis van Aruba en de opgravingen die hier zijn gedaan. Naar aanleiding hiervan zijn we afgelopen dinsdag naar het Archeologisch museum geweest.

De groep werd in tweeën verdeeld en één groep ging een opgravingsactiviteit doen en de andere groep ging op speurtocht door het museum.


We hebben veel geleerd over de eerste inwoners van Aruba en oude spullen die zijn opgegraven bekeken.


We hebben ook geleerd wat een archeoloog is en wat hij precies doet.

Groep 6/7B

Spreekbeurten en werkstukkenDe laatste weken heeft groep 6 werkstukken gemaakt en groep 7 presentaties. Groep 6 moest in tweetallen werken en groep 7 alleen.

Groep 6 moet de werkstukken op 3 juni 2024 inleveren. Na de werkstukken moet je aan je presentatie werken. Ciaran en Penelope hebben het gehad over Aletta Jacobs, Sarah en Isis hebben het gehad over M&M’s, Karolina en Valerie over geld, Senna over kanker, Joshuan over slangen en Julian over Anne Frank. Het was heel leuk om te doen, vinden veel kinderen.

Brandaan             

 

oorlog

We hebben het over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog gehad, over dat er bezettingen waren en dat Adolf Hitler heel Europa wilde overnemen (bezetten).

Gelukkig is dat hem niet gelukt. 

In de bezetting namen de Duitsers joden mee naar concentratiekampen en kwamen niet meer terug. Hitler behandelde ze slecht en maakten plekken verboden voor joden. Het was een slechte tijd voor iedereen. (groep 6)

 

kruistochten

Wij hebben het over kruistochten gehad. In een kruistocht liepen ze naar Jeruzalem en bidden daar naar God. Voor dit onderwerp hebben we Kruistocht in Spijkerbroek gekeken. Degene die met een kruis liepen, waren kruisvaarders. Tijdens zo'n tocht zijn veel mensen om het leven gekomen omdat het een gevaarlijke en moeilijke reis was.(groep 7)

gemaakt door Susana, Rowen, Valerie en Caleb

Gekke dagen


Wij gaan het hebben over gekke haren dag, pyjama dag en iets anders dan schooltas meenemen. Op maandag moest je je haar op een gekke manier doen. De winnaars waren toen bij de jongens: Julian Beukema en bij de meisjes: Senna Wever.

Op dinsdag moesten we geen schooltas meenemen maar iets anders. De winnaars waren: 1e: Silah, met haar (s)Lay’s chipszak, 2e: Joshuan met een mand die in een tafeltje kon veranderen, 3e: Isis met een honden/katten bench. Op woensdag deden we een pyjamadag maar we gingen gewoon werken, het was niet verplicht om een pyjama aan te doen. Sommige kinderen hadden geen pyjama aan maar dat was oké. Gemaakt door: Senna Wever, Penelope Maria en Joshuan Winterdaal.

VerkeersexamenVoor ons verkeersexamen moesten we (groep 7b) onze tafel en stoelen meenemen naar groep 7a om het verkeersexamen te maken. Toen we daar waren, was er een hele stoere politieagent, hij was heel cool en aardig. Toen kinderen ( bijv. Merlijn en Ana ) vroegen voor een high five, gaf hij ze een high five.

 

Het was een heel streng examen, het moest beginnen om 9 uur en we hadden maar 45 minuten om alles te maken. Er was deel 1, dat was over de veiligheid van je kind, deel 2 was over de verkeersborden en deel 3 ging over verkeerssituaties. De politieagent keek goed naar ons gedrag tijdens de toets. We hebben gehoord dat we nog lang moesten totdat we het resultaat kregen ( we hebben het nog steeds niet). 

Door: Silah, Merlijn en Ana 

Groep 8A

Kamp groep 8

 

Het begon al de eerste avond, leuk casino avondje met alle juffen en meesters die er bij waren en natuurlijk mijn vriendinnen. Het slapen ging ook nog wel, maar we vielen iedere avond laat in slaap.

De volgende ochtend hadden de juffen en meesters weer leuke activiteiten bedacht, zoals baby puzzels van de klas in elkaar zetten en rennen. Daarna was ik wel kapot door de hitte. We hebben ook lekker gezwommen bij Daimari, dat was heel leuk! Ik vond het bowlen ook heel gezellig, ook met de kinderen van de andere groep acht. Het was gewoon heel grappig, maar ook leuk om te zien dat onze groep acht en de andere groep acht het zo leuk met elkaar hebben gehad.

De volgende ochtend hadden we weer lekker ontbeten met z'n allen en daarna gingen we waterspelletjes doen en moest je vuur maken, het was super leuk en vet. Daarna gingen we op de catamaran dat was echt geweldig. Elke keer van de boot afspringen en de meesters in de zee gooien. Natuurlijk gingen we ook nog lekker op de boot chillen en toen was het weer tijd om met de bus naar school te gaan en alle ouders stonden op het schoolplein op ons te wachten. Ik heb het heel leuk gehad, maar een eigen douche en bed is toch het lekkerst hahaha. Wat vond ik van kamp: Ik vond het geweldig! En dit zal ik nooit meer gaan vergeten.

 

Geschreven door Chloé Willems uit groep 8A

Kalender

Onze stichting

Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  

Stichting Onderwijs Combina


  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College