Nieuwsbrief 16


17 mei 2024

Nieuws

Personeelswisselingen


Aan het einde van het schooljaar gaan juf Benthe, juf Felicia en juf Daphne onze school helaas verlaten, ze gaan met hun partners weer terug naar Nederland.

We gaan hen erg missen en wensen hen veel plezier in Nederland!


Vanaf augustus komen juf Wendy Beijlen, juf Annemieke Berends en juf Miranda Nieuwenhuis werken op De Schakel. In het nieuwe schooljaar stellen zij zich aan u voor.


Studiedag 7 juni

Vrijdag 7 juni is er een studiedag voor Prikichi en de basisschool. Er is ook geen middagopvang of time2Play op 7 juni.


28 juni Time2Play en middagopvang dicht


Op vrijdag 28 juni is er in verband met een teamactiviteit geen Time2Play en geen middagopvang.


Vakantierooster 2024-2025


Dit is het vakantierooster van het aankomende schooljaar. Er zullen nog drie studiedagen gepland worden. Dat zal tijdig worden gecommuniceerd via deze nieuwsbrief.

Uitschrijven


Kunt u, als uw kind in het komend schooljaar niet meer bij Prikichi of op de basisschool zal zitten, het onderstaande uitschrijfformulier invullen en inleveren? Voor kinderen van Prikichi die doorstromen naar de basisschool en kinderen van groep 8 die naar het Schakel College doorstromen hoeft het formulier niet ingevuld te worden.

Uitschrijfformulier

Prikichi A

We zijn bij Prikichi begonnen met een nieuw thema: "emoties en zintuigen".


We lezen verschillende boekjes voor zoals: De rode appel, Moppereend, Mama kwijt.

We leren dat je in verschillende situaties je soms blij, boos, bang of verdrietig kan voelen maar ook wat je kunt doen als je ziet dat iemand zich boos, bang of verdrietig voelt. Gekke bekken trekken als iemand zich verdrietig voelt, vond Bouke wel een goed idee

om iemand weer op te vrolijken. Charlize vond het een beter idee om te vragen hoe het gaat of een dikke knuffel te geven.

Uit het verhaaltje van Moppereend tekenden we de Megantische zwarte met geel, blauw en paarse wolk en uit het verhaaltje van De rode appel kleurden, prikten en knipten de kinderen de appel uit.

We zingen verschillende liedjes als: "Als je blij bent en je weet het, klap dan mee” en ‘’Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen’’.


Ook leren we over de verschillende zintuigen. Kun je ruiken met je oren? Kun je kijken met je neus? Kun je voelen met je ogen?

Wat een gekke vragen stelt de juf toch. Volgende week staan er weer leuke activiteiten op de planning.

We gaan zelf klei maken met verschillende kleurtjes en essentiële olie waarbij verschillende zintuigen worden geprikkeld.


Komen jullie langs om de foto’s op onze ramen te bekijken waarop alle Prikichi kindjes de 4 basisemoties laten zien?

Groep 0/1A

Ons nieuwe thema heet Avontuur. Pompom wilde een gat graven helemaal tot in China. Dat kan natuurlijk niet. We ontdekten dat de aarde een bol is en heel heet is vanbinnen. Pompom kan wel met de boot gaan of met het vliegtuig. Dat laatste kon Ian ons goed vertellen, want hij is daar namelijk echt geweest.


Voor ons vorige thema Familie gingen we op uitstapje naar het Archeologisch museum. Daar leerden we hoe de Indianen vroeger leefden op Aruba. We speelden een spelletje in een kring en bekeken een filmpje in een donkere grot. Ook zagen we een echte indianen hut, sieraden en een heel oud skelet en we leerden waarom de Paardenbaai eigenlijk zo heet. Als je wilde mocht je een stempel van rode kleurstof op je hand. 

Tijdens ons thema Familie leerden we ook over gezinssamenstelling en de verzorging van een baby. Om dit helemaal echt te maken kwamen de mama van Vigo en de mama van Jayvian op bezoek met hun kleine broertjes en die mochten in de klas lekker in bad. Ze werden heerlijk gewassen en verschoond en hebben die middag vast als een blok geslapen.

De vertelbeurten zijn inmiddels in volle gang. Op deze foto zien jullie Leo, die helemaal in het Nederlands wel 5 zinnen over astronauten aan de klas kon vertellen. Wat waren alle kinderen trots op hem. En juf Leonie nog het meest!

Groep 3A

Onlangs zijn wij in groep 3 gestart met een weektaak. De weektaak draagt bij aan het vergroten van de zelfstandigheid, het leren plannen en de kinderen worden alvast voorbereid op het zelfstandig werken in groep 4. Na het verplichte werk hebben de kinderen verschillende opdrachten of spellen waaruit zij kunnen kiezen. Aan het begin was het werken met de weektaak even wennen, maar dit gaat steeds beter. 

Deze week zijn wij ook gestart met de vertelbeurten. Iedereen mag een onderwerp uitkiezen die hij/zij leuk vindt en daarover iets vertellen aan de klas. We oefenen ook met vragen stellen en complimenten geven en dat blijkt nog best wel lastig.

Er zijn posters en presentaties gemaakt, foto’s/filmpjes worden afgespeeld en de kinderen brengen verschillende dingen mee om te laten zien. We kijken uit naar de rest van de vertelbeurten!

Juf Maaike, onze stagiaire, heeft een nieuwe expressie opdracht met de kinderen uitgevoerd. Na het voorlezen van het prentenboek ‘’De Stip”, kreeg iedereen een groot blad met een zwarte stip. Vervolgens gingen de kinderen zelf een tekening maken waar de stip in voorkwam. Zo kregen we verschillende creaties. Bloemen, ogen, dieren etc. Nadat dit klaar was, heeft iedereen een lijst om de tekening gemaakt die gekleurd was in Mondriaan-stijl. De tekeningen zijn prachtig geworden en onze klas is nu erg mooi versierd!

Groep 6A

Jokkebrok, oelewapper en hamsteren. Dit zijn een paar geinige woorden die de kinderen moesten opzoeken in het woordenboek. Bij de taalles leerden de kinderen namelijk hoe ze woorden kunnen vinden in het woordenboek. Dit deden ze aan de hand van trefwoorden en natuurlijk met behulp van het alfabet. En het opzoeken van de betekenis van de woorden lijkt makkelijk, maar bleek nog best moeilijk. Daarom deden we het woordenboekspel. Een groepje kinderen begon op hetzelfde moment met het zoeken van het woord in het woordenboek en wie als eerste het woord met betekenis kon voorlezen, won. 

Verder zijn wij tweede geworden bij de fotowedstrijd van Superfood. Onze klas won een geldbedrag van 250 florin en hiermee hebben we een gezellige filmavond georganiseerd. 's Avonds om 18.30 uur kwamen alle kinderen naar school en iedereen was er! De juf had samen met Yuval inkopen gedaan in Superfood en we hadden in onze klas allemaal hapjes en drankjes. We keken naar de film: De Boskampies en dat was heel leuk. In het donker en pas om 20.30 uur ging iedereen weer naar huis. 

Ook zijn we begonnen met het maken van een werkstuk. Dit doen we in tweetallen. Nomi en Thalia doen het over Anne Frank, Allysza en Yuval over hiphop, Mads en Linus over IJsland en Aniek en Lotus over het Eurovisie Songfestival. Sommige kinderen zijn zelfs al aan de slag met een mindmap en hoofdstukindeling. Zodra deze klaar zijn, mogen ze aan de slag op hun computer en als het werkstuk af is, mogen ze het presenteren. 

Kalender

Onze stichting

Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  

Stichting Onderwijs Combina


  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College