Nieuwsbrief 11


23 februari 2024

Nieuws

Vrije dagen


Maandag 18 maart - Dag van de Vlag en het Volkslied

Dinsdag 19 maart - Studiedag

Donderdag 28 maart t/m zondag 7 april - Paasvakantie

Groep 1/2B

De weken voor de Carnavalsvakantie hebben we gewerkt met het thema Dieren. We begonnen met het voorstellen van onze knuffeldieren en maakten een jungle in de huishoek. De winkel werd omgebouwd tot safariwagen en later werd de huishoek omgetoverd tot dierenziekenhuis.

De kinderen opereerden, legden verbanden aan, gaven spuitjes en dikke knuffels aan de zieke dieren. Gelukkig hadden we goede dokters en werden de dieren weer snel beter!

We maakten dierenhokken in de bouwhoek. In het begin oefenden we samen met de juf en later bedachten de kinderen de mooiste hokken helemaal zelf en werd het zelfs een complete dierentuin.

We kregen allemaal dierenstukjes en mochten hiermee ons eigen fantasiedier maken. Zo kwamen er wel hele bijzondere dieren op papier te staan. We vonden het zo mooi dat we er een mooi kunstwerk van hebben gemaakt in een lijstje.

 

Alles wat we oefenden ging over dieren. In de kring telden we woorden in een zin, maakten we samengestelde woorden van dieren (goud+vis=goudvis, dieren+tuin=dierentuin), we leerden over nieuwe letters en we rijmden met woorden. We mochten ons lievelingsdier kiezen en zo telden we bij elkaar op welk dier het meest favoriete lievelingsdier was van de hele klas.

 

We oefenden met een dierentuin plattegrond. We moesten met een dobbelsteen gooien en dan van de ingang van de dierentuin de goede weg zoeken naar het goede dier. Eerst oefenden we dit in het klein met Playmobil poppetjes en laten mochten we met de Beebot (een programmeerrobot in de vorm van een bij) in het echt gaan proberen de goede weg te vinden in de dierentuin.

Als afsluiter van dit thema gingen we met alle kleuters naar Philips Animal Garden! In de dierentuin kregen we een zoekkaart met heel veel dieren er op en we mochten de dieren kleuren als we ze hadden gevonden. De juffen hadden er stiekem twee fopdieren tussen gezet want de olifant en de draak…. die kon niemand vinden!!

Het was een heel erg leuk thema met een heel erg leuk uitstapje als afsluiter! 

In die laatste week was er een Carnavalsparade na school waar iedereen mocht meelopen die dat leuk vond. Ook dat was een heel groot en gezellig feest! En van onze klas wilden wel 17 kinderen meelopen! Ze liepen en dansten en feestten er op los, het was dikke pret! En wat knap dat iedereen het zo goed had volgehouden!

 

Op school kregen we die laatste vrijdag voor de vakantie een workshop T-shirtjes versieren (met hulp van ouders/ opa’s/oma’s en een oom). Wat maakten we er allemaal iets moois van! In de tussentijd kregen we poffertjes en een ijsje. En het laatste uurtje mochten we optreden op het grote podium in de gymzaal met ons Vliegerlied en het Carnavalsliedje van Kinderen voor Kinderen. Zo leuk om te zien dat we daar met alle kinderen samen gewoon een enorm leuk en sfeervol feest van kunnen maken. Iedereen stond stralend op het podium.

Groep 8A

Een en al voedingIn les één hebben we over de voedselketen en voedselwebben geleerd. Ook leerden we hoe planten hun eigen voedsel maken en dat alles in de natuur met elkaar samenhangt. Een voedselketen is dat een dier een ander dier eet en dan dat dier ook opgegeten wordt door een ander dier.Bij stap twee leerden we dat bomen voor licht vechten en kregen we uitleg hoe een plant zijn eigen voedsel maakt. De manier hoe ze dat doen heet fotosynthese. Omdat te krijgen heb je drie dingen nodig: water, licht en koolstofdioxide ook co2 genoemd.


In les twee stap 1 leerden we over welke voedingsstoffen er zijn, waarvoor voedingsstoffen nodig zijn en waarom je afwisselend moet eten. Sommige mensen eten insecten of als eten bijvoorbeeld gefrituurde sprinkhanen, burgers van meelwormen of schnitzels van larven. Dat kan best wel want er zitten veel voedingsstoffen in. In insecten zitten veel bouwstoffen die je gebruikt om te groeien. Ze zijn ook nuttig als je uitgegroeid bent. Omdat je lichaam dagelijks duizenden dode cellen afvoert. Elke dag verlies je wat haar, met bouwstoffen groeien ze weer. Om te bewegen en denken hebben we brandstoffen nodig. Die haal je ook uit eten. In les drie hebben we geleerd over hoe je lichaam eten verteert.

Nadat we het boekje af hadden moesten we een project met het andere groep acht doen. We moesten de percentages uitrekenen van 6 producten: chocolademelk naturel, chocolademelk light, ontbijtkoek naturel, ontbijtkoek light, zuivelspread naturel en zuivelspread light. Daarna moesten we die producten in grafieken zetten. Dan moesten we een proef doen of we de producten light en de producten naturel van elkaar konden onderscheiden. Uiteindelijk moesten we nog een grafiek maken met de resultaten.


Geschreven door Federica.

Kalender

Onze stichting

Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  

Stichting Onderwijs Combina


  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College