Welkom!
Zoom, Teams, Webex, Kaltura, Invitado. Het is online verbonden zijn wat de klok slaat. Vaak zijn de sessies erop gericht het werk zoveel mogelijk als vanouds te laten doorgaan. Onze ervaring van de laatste maanden is dat het ook verstandig is ruimte aan medewerkers te geven om te delen hoe zij deze periode ervaren. In deze nieuwsbrief dan ook aandacht voor onze online workshops die daarop inspelen en tips voor thuiswerken.
Verder wijzen we je graag op nieuw wetenschappelijk onderzoek van professor Marianne van Woerkom, waar je als leidinggevende aan deel kunt nemen.
En op veler verzoek komt er weer een Waanzinnige Werkvormen Webinar: tijdens dit webinar leer je hands-on hoe je online sessies en bijeenkomsten inspirerend, interactief, verbindend en energiegevend (in plaats van vermoeiend) kunt laten zijn.
Heb je zelf tips of voorbeelden voor de nieuwsbrief? Mail ons gerust!
Gratis online workshop voor Jeugdzorg-medewerkers
We weten het uit onze werkgeluk-metingen die we uitvoeren bij organisaties: het krijgen van waardering is vaak het onderdeel dat het belangrijkste verschil maakt tussen gelukkige en minder gelukkige medewerkers. Het is een fundamentele behoefte van ieder mens. Op maandag 9 november organiseert FCB voor medewerkers uit de Jeugdzorg de workshop De Kracht van Waardering (14-16 uur). De workshop wordt verzorgd door Lucas Swennen en Alex Slavenburg van het HappinessBureau. Deelname is gratis en aanmelden kan via deze website.
Zie jij de ontwikkelmogelijkheden van je medewerkers?
Leidinggevenden! Doe mee aan het onderzoek ‘spot de ontwikkelmogelijkheden van je medewerkers’.
Medewerkers die het gevoel hebben dat hun leidinggevende hen ondersteunt in hun ontwikkeling laten een sneller ontwikkelproces zien en presteren beter. Hiervoor hebben leidinggevenden wel inzicht nodig in de ontwikkelmogelijkheden van medewerkers die de meeste ruimte voor groei bieden. 
Onder leiding van professor Marianne van Woerkom van Tilburg University start er binnenkort een onderzoek naar het spotten van ontwikkelmogelijkheden door leidinggevenden. Meer informatie en aanmelden kan via onze nieuwssite.
Waarom zou je het werkgeluk in je organisatie meten? Wat levert het op en wat kun je ermee? In een serie korte artikelen beantwoorden we vanuit het HappinessBureau samen met onderzoekspartner Steda deze vragen met de inzichten die we de afgelopen vier jaar hebben opgedaan in de praktijk.
Er komen 8 artikelen, de eerste, tweede en derde zijn al gepubliceerd.
Wil je aan de slag met het meten van werkgeluk in jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op.
7 tips voor thuiswerken
De KennisMakerij is van origine een proeftuinbibliotheek, waarin geëxperimenteerd wordt met kennis en verhalen delen op andere manieren dan alleen via boeken. Gea Peper van het HappinessBureau was door hen gevraagd een videocolumn op te nemen over hoe je de beste thuiswerkervaring kunt creëren.
Deze videocolumn was onderdeel van een online talk over de toekomst van (thuis)werken met hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg. De hele online talk kun je hier terugkijken.
Houd je team online verbonden en gelukkig
In korte tijd zijn we als gevolg van de coronacrisis gewend geraakt aan thuiswerken of werken we op locatie in teams die onderling geen of weinig face-to-face contact met elkaar hebben. Actieve aandacht voor werkgeluk in deze tijd blijft belangrijk. Het brengt vaak de energie weer terug, geeft inzicht in keuzes die je kan maken en geeft vernieuwde focus op zaken die wel kunnen.
Het HappinessBureau verzorgt naast workshops, trainingen en opleidingen op locatie ook online presentaties (webinars) en workshops variërend van 1 – 3 uur tot enkele dagen. Soms voor een team van 5 personen, soms voor een organisatie waarbij meer dan 200 medewerkers online meedoen.

Heb je belangstelling voor een van de webinars of online workshops, neem dan contact met ons op. Ben je op zoek naar een ander onderwerp? Laat het ons weten en we kijken hoe we dit voor je mogelijk kunnen maken.
Aan de slag met werkgeluk; hoe pak je het aan?
Het klinkt wellicht gek, maar enkele jaren gelden was werkgeluk nog een woord waar vreemd naar werd gekeken. We zien nu dat organisaties graag willen weten wat werkgeluk voor hen kan betekenen. We gaven en geven nog steeds workshops over het belang van werkgeluk, en steeds vaker zijn we voor meerdere jaren betrokken bij organisaties. Om met hen de roadmap te ontwikkelen naar een werkgelukkige organisatie met een geweldige medewerkerservaring. Meer weten over zo'n roadmap naar werkgeluk voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.
Energize je online (team) meeting!
Sinds de coronacrisis zitten we met z'n allen veel en vaak in online sessies en bijeenkomsten. Vanuit het HappinessBureau vinden we het belangrijk dat deze zo leuk, energiegevend, inspirerend en informatief mogelijk zijn en daarom delen we regelmatig onze kennis over hoe je dat doet. Het volgende Waanzinnige Werkvormen Webinar is op 20 november van 14 - 16 uur. Volgende keer ook meedoen? Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Feedback van deelnemers van de vorige editie:
  • Werkelijk veel geleerd in 2 uur. Goede vibe, sfeer, en energie! Trainers die weten waar ze het over hebben.
  • Super webinar om te volgen en ideeën te gebruiken!
  • Inspirerend, twee uur is voorbij gevlogen.
  • Dit is de eerste keer dat ik een online sessie helemaal heb uitgezeten!!
Start Opleiding Chief Happiness Officer in België
Vanuit het HappinessBureau organiseren we al bijna 4 jaar de opleiding tot Werkgelukdeskundige/Chief Happiness Officer. En vanaf 2021 wordt deze opleiding (in vierdaagse vorm) ook gegeven in België. Dat doen we samen met onze Belgische partner Itzu Training.

Meer informatie over deze opleiding in België en hoe je je kunt aanmelden op onze nieuwssite.
Dansende chirurg uit India
Plezier & Verbinding blijft belangrijk!
Veel mensen uit de zorg zijn in Nederland met elkaar de Jerusalema Challenge aangaan (zie bv Diakonessenhuis, Deventer Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Nij Smellinghe. Een andere leuke is die van de wegenwacht op Curacao :)).

Deze chirurg in New Delhi leeft zich op andere muziek uit voor Corona-patiënten in zijn ziekenhuis (Twitter-bericht).
Aandacht voor collega's
Anne-Marije Tervooren, afdelingshoofd bij Rijnhove, had bovenstaand kaartje op LinkedIn geplaatst. We vroegen haar waarom ze die had gemaakt. "De vergaderingen via Teams verlopen gestructureerd en functioneel, maar er zijn weinig momenten voor een gezellig praatje of grapje tussendoor. Er is ook minder tijd om aan elkaar te vragen hoe het gaat. Vanuit time management wellicht winst, maar ik vind verbinding tussen collega's ook belangrijk. Om daaraan tijd te besteden heb ik deze kaart gemaakt.' En hoe waren de reacties? 'Ik heb de kaart al binnen mijn eigen team gebruikt. Het was leuk en je leert elkaar weer beter kennen. Het lachen, herkenning & erkenning van de persoonlijke kant waren weer even terug in de vergadering.'