December 2018
Stipendija Novo vodstvo u polju laktacije: 
dostupnija skrb u području dojenja u Medanu u Indoneziji
Stipendija Novo vodstvo u polju laktacije (eng. Emerging Leaders in Lactation (ELL) Scholarship) uspostavljena je 2017. kao novi stipendijski program u duhu promicanja raznolikosti, jednakosti i uključivosti u zajednici kandidata za stjecanje certifikata IBCLC® -a i budućih vođa. Kandidatima za stjecanje certifikata IBCLC-a koji pokazuju potencijal za vođenje, koji pripadaju dosad nedovoljno zastupljenoj skupini u ovoj struci i njezinu vodstvu te koji ne bi ni na koji drugi način mogli steći certifikat IBCLC-a, ta se prilika nudi s pomoću stipendije Novo vodstvo u polju laktacije.
 
Prva generacija polaznika stipendije ELL u postupku je stjecanja svog certifikata IBCLC-a i već su krenuli s promjenama u svojoj zajednici! Ingrid Siahaan, MD, MPH, IBCLC, pripada jednoj od prvih skupina novog vodstva u polju laktacije koja je stekla svoj certifikat IBCLC-a i radi u Medanu u Indoneziji. Kada je imala problema s dojenjem svog prvog djeteta, morala je putovati u drugu pokrajinu kako bi dobila potrebnu podršku. Sada radi na tome da znanje i briga o dojenju budu dostupniji drugima u njezinoj regiji. Njezinu priču možete pročitati ovdje
„Imali smo jako loše iskustvo s dojenjem mog prvog djeteta sve dok nisam dobila pomoć pedijatrice koja je isto tako bila IBCLC u drugoj pokrajini kada je mom sinu bilo sedam mjeseci. Tada sam odlučila da želim steći certifikat IBCLC-a kako bih pomagala majkama i bebama u nesmetanom i uspješnom dojenju.”

Ingrid Siahaan, MD, MPH, IBCLC
#UtorakDarivanja svjetski je dan darežljivosti koji se održava 1. prosinca 2020.
 
Ovog UtorkaDarivanja budite uz obitelji u kojima majke doje i IBCLC-ove diljem svijeta kako bi se pomogle ukloniti financijske prepreke za stjecanje certifikata IBCLC-a donacijama:
Vizija je MILCC-a da svaka obitelj u svijetu ima pristup skrbi IBCLC-a primjerenoj kulturi te obitelji.
 
Donirajte u UtorakDarivanja kako biste podržali revne stručnjake koji žele steći certifikat IBCLC-a s pomoću novčane stipendije.
Rezultati ispita za IBCLC-a:
zašto se čekaju?
Nakon što je kandidat proveo mnogo vremena na pripreme za ispit za IBCLC-a, IBLCE® shvaća da kandidati željno žele što prije saznati svoje rezultate. No potrebno je određeno vrijeme da rezultati budu konačni i to iz dva razloga od kojih, u konačnici, imaju koristi IBCLC-ovi i kandidati.
 
IBCLC je zaista globalni certifikat. S više od 32 500 IBCLC-ova u cijelom svijetu u 122 zemlje, IBCLC je globalno prepoznat i predstavlja najvažniji standard u skrbi u području dojenja. Budući da se radi o svjetski priznatom certifikatu, mnoge obitelji u kojima majka doji žele raditi sa stručnjakom koji je IBCLC. Bodovanje stručnog ispita za globalni program znači da se ispit mora ocjenjivati na svim jezicima na kojima se nudi. U slučaju IBCLC-a to znači 17 jezika.
 
Nakon što provođenje ispita završi, počinje faza analize nakon provođenja. Ispitni rezultati IBCLC-a pregledavaju se pitanje po pitanje. Svako pitanje za koje rezultati odstupaju od norme prosljeđuje se predmetnim stručnjacima na daljnje preispitivanje. Za takvo je pažljivo preispitivanje potrebno vrijeme no, u konačnici, na taj se način osiguravaju najpravedniji i najtočniji rezultati za polagatelje ispita za IBCLC-a.
 
Ako ste ispit za IBCLC-a polagali u rujnu 2020., informacije o načinu pristupa rezultatima dobit ćete do konca kalendarske godine.

IBCLC je zaista certifikat na svjetskoj razini za koji je potrebno pažljivo preispitivanje na svim jezicima na kojima se nudi kako bi se osigurala pravednost i točnost rezultata.
Ažurirane privremene smjernice za uporabu tehnologije u svrhu ispunjavanja uvjeta za stjecanje kliničke prakse s pomoću Putova 1, 2 i 3 produžene su do 30. rujna 2021. 
Zbog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 koja još uvijek traje, IBLCE će i dalje dopuštati odrađivanje sati kliničke prakse za stjecanje uvjeta za certifikat s pomoću tehnologije do 30. rujna 2021.
 
Kandidati koji se žele certificirati prvi put s pomoću Putova 1, 2 i 3 te njihovi mentori mogu saznati više o načinu ispunjavanja uvjeta za stjecanje sati kliničke prakse s pomoću tehnologije u Ažuriranim privremenim smjernicama za uporabu tehnologije u svrhu ispunjavanja uvjeta za stjecanje kliničke prakse s pomoću Putova 1, 2 i 3, koje su prvi put objavljene u travnju i svibnju 2020. te ponovo u listopadu 2020., radi detalja. 
Podsjetnik za recertifikaciju u 2021.:
novi uvjeti
Godina 2021. uskoro je tu, a za mnoge to znači da je vrijeme da se usredotoče na recertifikaciju za IBCLC-a.
 
Ovo je prijateljski podsjetnik da od sljedeće godine stupa na snagu nekoliko promjena uvjeta za IBCLC-ove koje proizlaze iz periodičnog cjelovitog preispitivanja certifikacijskog programa IBCLC-a. U nastavku se nalazi sažetak promjena.
 
Za recertificiranje IBCLC-ova imamo sljedeće nove uvjete tijekom svakog petogodišnjeg recertifikacijskog ciklusa:
 
  • 250 sati prakse u laktacijskom savjetovanju (puno radno vrijeme, honorarni angažman, volontiranje ili plaćeni posao)
  • Osnovno osposobljavanje u vezi s održavanjem života (na primjer kardiopulmonalna reanimacija ili reanimacija novorođenčadi) 
Promjene u vodstvu IBLCE-a
IBLCE sa zadovoljstvom objavljuje odluku o izboru triju dinamičnih novih voditeljica u Upravnom odboru IBLCE-a! IBLCE želi srdačnu dobrodošlicu Jennifer Day, Bayyinah Muhammad i Kristi Salisbury u Odbor IBLCE-a. 
Jennifer Day, IBCLC, CLE, CLS, RLC, BD, međunarodno je certificirana savjetnica za dojenje i doula, osnivačica i vlasnica poduzeća Feed the Babes, LLC te nudi kvalificiranu potporu u pogledu dojenja i usluga doule kod kuće i bolnici. Jennifer radi i kao voditeljica projekta za izgradnju zajednice Michigan Breastfeeding Network (MIBFN) te je jedna od osnivačica društva Southeast Michigan IBCLC's of Color. 
Bayyinah Muhammad, BSN, RN, IBCLC, racionalna je i realna praktičarka koja radi u struci kao registrirana babica i IBCLC. Usto, ima više od 10 godina iskustva kao doula u raznolikim i promjenjivim okruženjima. Članica je Američke udruge medicinskih sestara (American Nurses Association), Udruge primaljskih i neonatalnih sestara te sestara za zdravlje žena (Association of Women’s Health, Obstetric, and Neonatal Nurses) te Međunarodnog počasnog društva za sestrinstvo Sigma Theta Tau (Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing). 
Kristi Salisbury, CDM, CFPP, RD, za IBLCE radi kao članica javnosti, vlasnica je poduzeća dk Foodservice Solutions, LLC, konzultantske kuće koja radi sa zdravstvenim ustanovama kako bi im pružila uslugu privremenih smjernica i vodstva u vezi s poboljšanjima prehrane. Osmišljava i vodi radionice o vođenju kako bi kulinarske direktore pretvorila u snažne vođe. I dalje je aktivna u svojim strukovnim udrugama u cilju razvoja prilika za voditelje prehrane i dijetetičare. 

Privatno, Kristi je udana i majka triju prekrasnih dojenih kćeri. 
Kao što je već objavljeno u zadnjem IBLCE-ovom kratkom izvještaju, Marin Skariah, MSN, FNP-BC, RNC-MNN, C-EFM, IBCLC iz Connecticuta u SAD-u, postala je predsjednica Upravnog odbora IBLCE-a. Izabrana je predsjednica Annabelle MacKenzie, MA, IBCLC iz Suffolka u Ujedinjenoj Kraljevini, a prethodna bivša predsjednica Norma Escobar, RLC, IBCLC iz Sjeverne Karoline u SAD-u, postala je savjetnica Odbora. Kelly Valceanu, DNP, MA, MSN, CNM, IBCLC, izabrana je kao blagajnica. Roberto Issler, MD, IBCLC iz Porto Alegra u Brazilu i Mona Sakr, MBBS, Msc, IBCLC iz Ajmana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izabrani su kao viši članovi Odbora. IBLCE zahvaljuje svakom od tih pojedinaca na preuzimaju ključnih vodećih uloga, pogotovo tijekom ovih izazovnih vremena.

Konačno, IBLCE se isto tako zahvaljuje i pozdravlja Cliftona Kenona, Jr., DNP, MSN, RN, IBCLC, RLC, kojemu je nedavno istekao drugi mandat u IBLCE-ovom Odboru! IBLCE cijeni njegovo vodstvo tijekom tih šest godina i želi mu svako dobro!
 
Za dodatne informacije o IBLCE-ovom Odboru posjetite mrežnu stranicu IBLCE-a.
Budimo etični! IBLCE-ova predsjednica predstavlja Kodeks profesionalnog ponašanja za IBCLC-e
Na ovogodišnjoj je konferenciji nezavisne Međunarodne udruge savjetnica za dojenje (International Lactation Consultants Association®, ILCA®), tadašnja predsjednica IBLCE-a Norma Escobar, IBCLC, RLC, predstavila Kodeks profesionalnog ponašanja za IBCLC -e, poznat i kao KPP, koji je publika dobro prihvatila. Predstavljanje je bilo usmjereno na ažuriranja postupaka povezanih s KPP-om te je dana statistika u pogledu etike IBCLC-a i stegovnog postupka.
 
Na početku je prezentacija bila usmjerena na razlike među raznim vrstama organizacija. Organizacije članice kao što je ILCA usmjerene su na članove, dok su certifikacijski odbori, kao što je Međunarodni odbor ispitivača za laktacijske savjetnike, ili IBLCE, usmjeren je na javni interes, u pravilu zdravstvo i sigurnost te priznavanje stručnjaka koji ispunjuju objektivne norme sastavljene radi promicanja zdravlja i sigurnosti.
 
Napomenuto je i da je ključno obilježje bilo koje struke kodeks profesionalnog ponašanja jer stručnjaci imaju odgovornost spram svojih klijenata ili pacijenata. IBCLC-ovi se bave djelatnošću koja podrazumijeva veliku odgovornost i povjerenje te rade s bebama i obiteljima u kojima majke doje. Postupci koji prate kodeks profesionalnog ponašanja uobičajena su praktična pravila za etiku i stegovni postupak te su javno dostupni pa svi dionici unaprijed znaju što mogu očekivati, a sastavljeni su da budu pravedni i uravnoteženi. Naglašena je činjenica da je moguće da problemi koji proizlaze iz profesionalnog ponašanja uključuju zdravlje i sigurnost, kao i troškove života stručnjaka. Stoga je od najveće važnosti da se takva etička pitanja razmatraju neutralno, pažljivo i pomno.
 
Prezentacija je sadržavala i povijesne podatke u pogledu programa za IBCLC-ove, napominjući da je od 2010. do 2020. uloženo 94 pritužbi u pogledu etike. Najčešća vrsta pritužbi odnosila se na upotrebu društvenih medija, povjerljivost, pitanja opsega prakse i sramoćenja drugih pružatelja zdravstvenih usluga.
 
Prezentacijom se naglasila korisnost Savjetodavnih mišljenja kao alata za informiranje o praksi, uključujući etička pitanja.
 
Prezentacija je završila isticanjem IBLCE-ovog uvođenja upotrebe mrežnog portala kako bi se ubrzalo rješavanje etičkih pitanja, posebno kritičnih u doba bolesti COVID-19.
Pratite IBLCE na društvenim medijima